Caragenaanul
Caragenaanul este polizaharid natural, obtinut din diferite alge si este cunoscut in industria alimentara drept E 407. Este folosit ca agent de ingrosare, gelifiant si stabilizator, iar lista de produse pentru care este utilizat este foarte lunga: sosuri pentru salate, carne si produse din peste gata preparate, branza procesata, inghetate, smantana, bauturi alcoolice, bere.
Nu numai industria alimentara se foloseste de calitatile caragenaanului. Pe langa faptul ca retine apa din produsele enumerate mai sus, il mai puteti gasi si in crema de pantofi, in spermicide si in lubrifiantii de pe prezervative. Un studiu publicat in martie 2007 a aratat ca aceasta substanta poate inhiba virusul HIV. De asemenea, mai este folosit si in industria farmaceutica si in cea cosmetica pentru paste de dinti si sampoane. In prezent, pe piata se afla trei tipuri de caragenaan: Kappa - obtinut din Kappaphycus cottonii, Iota - extras din Eucheuma spinosum si Lambda - din Gigartina.
TESTà RI. Folosit ca aditiv alimentar, caragenaanul E 407 are si o serie de efecte adverse, mai ales daca este consumat in cantitati mari. Cel mai afectat va fi sistemul digestiv, cele mai dese simptome fiind balonarea, flatulenta in urma fermentarii de catre microflora intestinala.
Cercetari foarte recente au scos la iveala ca E 407 poate avea efecte mult mai nocive, ajungandu-se pana la cancerul tractusului intestinal. Totusi, in Marea Britanie studiile continua. Food Standard Agency testeaza acum caragenaanul pentru a afla care este doza zilnica admisa pentru consumul uman.
Cu toate ca cele mai multe teste se realizeaza acum, E 407 este un aditiv alimentar folosit pe scara larga inca din anii a30. Chinezii foloseau acest extract de alge din anii 600 i.Hr., iar irlandezii au inceput utilizarea lui cu doua sute de ani mai tarziu. Numai ca extractul folosit atunci nu era prelucrat, fiind folosit ca atare. Astazi, cel mai mare producator este Filipine. De aici pleaca spre fabricile din intreaga lume 80% din necesarul mondial de caragenaan.
CancerIn octombrie 2001, profesorul Joanne Tobacman, cercetator la Colegiul Medical al Universitatii din Iowa, a dat publicitatii un studiu prin care arata ca formele degradate ale caragenaanului pot provoca ulcer gastrointestinal, dar si cancer al acestui aparat. Mai mult, Tobacman a venit cu dovezi prin care arata ca si caragenaanul nedegradat este foarte periculos sub actiunea acidului gastric, a bacteriilor active din stomac si chiar si in urma prepararii alimentelor care contin E 407. Primele studii legate de aceste efecte nocive ale lui E 407 au fost facute in 1972, de Food and Drug Administration (FDA) (Administratia Americana pentru Medicamente si Alimente).
Atunci cercetatorii s-au folosit de animale.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro
-
5 jocuri de jucat cu copiii în zilele ploioase
Sursa: garbo.ro
-
Oana Radu a pierdut în instanță în fața fostului soț, Cătălin Dobrescu!...
Sursa: kudika.ro
-
Indra Mihăilă, PepsiCo: Circa 95% din necesarul materiei prime provine din...
Sursa: retail.ro
-
Patronatele Bancare și federațiile sindicale au semnat noul Contract Colectiv...
Sursa: futurebanking.ro
-
Comisia Europeană trage România pentru că farmaciile independente își primesc...
Sursa: wall-street.ro