Il gasim in mezeluri, in sosuri, in inghetate si chiar si in bere. Sa nu va mire daca citind ingredientele samponului, ale pastei de dinti sau ale prezervativelor veti gasi caragenaanul printre ingrediente.  


Caragenaanul
Il gasim in mezeluri, in sosuri, in inghetate si chiar si in bere. Sa nu va mire daca citind ingredientele samponului, ale pastei de dinti sau ale prezervativelor veti gasi caragenaanul printre ingrediente.  


Caragenaanul este polizaharid natural, obtinut din diferite alge si este cunoscut in industria alimentara drept E 407. Este folosit ca agent de ingrosare, gelifiant si stabilizator, iar lista de produse pentru care este utilizat este foarte lunga: sosuri pentru salate, carne si produse din peste gata preparate, branza procesata, inghetate, smantana, bauturi alcoolice, bere.


Nu numai industria alimentara se foloseste de calitatile caragenaanului. Pe langa faptul ca retine apa din produsele enumerate mai sus, il mai puteti gasi si in crema de pantofi, in spermicide si in lubrifiantii de pe prezervative. Un studiu publicat in martie 2007 a aratat ca aceasta substanta poate inhiba virusul HIV. De asemenea, mai este folosit si in industria farmaceutica si in cea cosmetica pentru paste de dinti si sampoane. In prezent, pe piata se afla trei tipuri de caragenaan: Kappa  - obtinut din Kappaphycus cottonii, Iota - extras din Eucheuma spinosum si Lambda - din Gigartina.


TESTÅRI. Folosit ca aditiv alimentar, caragenaanul  E  407  are si o serie de efecte adverse, mai ales daca este consumat in cantitati mari. Cel mai afectat va fi sistemul digestiv, cele mai dese simptome fiind balonarea, flatulenta in urma fermentarii de catre microflora intestinala.
Cercetari foarte recente au scos la iveala ca E 407 poate avea efecte mult mai nocive, ajungandu-se pana la cancerul tractusului intestinal. Totusi, in Marea Britanie studiile continua. Food Standard Agency testeaza acum caragenaanul pentru a afla care este doza zilnica admisa pentru consumul uman.


Cu toate ca cele mai multe teste se realizeaza acum, E 407 este un aditiv alimentar folosit pe scara larga inca din anii a€™30. Chinezii foloseau acest extract de alge din anii 600 i.Hr., iar irlandezii au inceput utilizarea lui cu doua sute de ani mai tarziu. Numai ca extractul folosit atunci nu era prelucrat, fiind folosit ca atare. Astazi, cel mai mare producator este Filipine. De aici pleaca spre fabricile din intreaga lume 80% din necesarul mondial de caragenaan.


CancerIn octombrie 2001, profesorul Joanne Tobacman, cercetator la Colegiul Medical al Universitatii din Iowa, a dat publicitatii un studiu prin care arata ca formele degradate ale caragenaanului pot provoca ulcer gastrointestinal, dar si cancer al acestui aparat. Mai mult, Tobacman a venit cu dovezi prin care arata ca si caragenaanul nedegradat este foarte periculos sub actiunea acidului gastric, a bacteriilor active din stomac si chiar si in urma prepararii alimentelor care contin E 407. Primele studii legate de aceste efecte nocive ale lui E 407 au fost facute in 1972, de Food and Drug Administration (FDA) (Administratia Americana pentru Medicamente si Alimente).
Atunci cercetatorii s-au folosit de animale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.