Romania este reclamata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru tergiversarea si nesolutionarea intr-un termen rezonabil a cauzelor privind Revolutia din Decembrie 1989 si Mineriada din 1990, plangerea fiind semnata de avoc
Romania este reclamata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru tergiversarea si nesolutionarea intr-un termen rezonabil a cauzelor privind Revolutia din Decembrie 1989 si Mineriada din 1990, plangerea fiind semnata de avocatul Asociatiei 21 Decembrie.
Avocatul Antonie Popescu, reprezentantul Asociatiei 21 Decembrie, a sesizat Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, sustinand ca sub pretextul alinierii la standarde europene se urmareste ca dosarele Revolutiei si cele din timpul mineriadelor sa fie fragmentate si date in solutionare altor parchete, civile, decat Sectiei Parchetelor Militare, cea care pana acum a coordonat pana aproape de finalizare anchetele. In dosarul Mineriadei este cercetat si fostul sef al statului, Ion Iliescu. Reprezentantul organizatiei afirma ca decizia Curtii Europene in cazul Maszni contra Romaniei a fost interpretata de judecatorii Curtii Constitutionale in sensul ca procurorii militari nu pot cerceta civili, in conditiile in care instanta europeana nu s-a referit la faza de cercetare, urmarire penala, ci doar la judecarea cauzelor de catre instante independente.
Curtea Constitutionala i-a salvat pe ucigasi
Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional articolul III, alineatul 2 din Legea 356/2006 pentru modificarea Codului de procedura penala referitor la "cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele ori instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, care vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele sau instantele militare". Curtea Constitutionala a tinut cont de cauza Marcel Maszni contra Romaniei, judecata de CEDO, care, prin decizia din 21 septembrie 2006, a apreciat ca in cauzele cu raporturi de conexitate intre faptele unor inculpati militari si cele ale unor inculpati civili, judecata asupra civililor trebuie sa revina in exclusivitate instantelor civile, pentru a fi asigurata conformitatea cu articolul 6 din Conventia Europeana privind garantarea accesului la un tribunal independent si impartial. In dosarele cu subiecti avand o anumita calitate: demnitari, militari cu grad de general, competenta de judecare a cauzelor apartine numai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este o instanta civila. Potrivit avocatului Antonie Popescu, citat de Mediafax, judecata in aceste dosare apartine numai unei instante civile, organizarea instantelor militare oprindu-se la Curtea Militara de Apel, astfel ca decizia CEDO in cazul Maszni nu are aplicabilitate, "invocarea ei in aceste dosare fiind o incercare de tergiversare a solutionarii proceselor". Decizia CEDO in cazul lui Marcel Maszni se refera doar la judecarea cauzelor, nu si la instructia penala (cercetare penala nejudecatoreasca), care este anterioara trimiterii in judecata, arata avocatul Popescu.
Plangerea
Avocatul arata in plangerea sa la CEDO ca numerosi observatori independenti apreciaza toate aceste manevre de modificare repetata a procedurii penale - pe cale directa legislativa sau prin intermediul Curtii Constitutionale - ca avand unic scop apararea unor importanti oameni politici si militari, care s-au sustras de peste 17 ani cercetarii si judecarii pentru faptele penale si crimele care s-au comis. In punctul de vedere al organizatiei fata de "decizia cu implicatii extrem de grave pronuntata in 20 iunie 2007 de membrii Curtii Constitutionale" se arata ca hotararea contravine flagrant articolului 17 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, articol care interzice abuzul de drept. "In aceste dosare, victimele represiunii revolutiei si mineriadelor sunt private de dreptul prevazut de articolul 6 din Conventie, de a avea un proces echitabil, solutionat inlauntrul unui termen rezonabil - tocmai din cauza favorizarii unei asemenea tergiversari a cercetarilor, prin decizia nefasta a membrilor Curtii Constitutionale. Avertizam ca pentru depasirea impardonabila a termenului rezonabil, statul roman risca sa fie condamnat la despagubiri importante. Si tot contribuabilii romani, si nu membrii Curtii Constitutionale vor achita aceasta nota de plata", spune Antonie Popescu, citat de Mediafax. In ceea ce priveste cercetarea penala efectuata de procurorii militari ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avocatul afirma ca aceasta modalitate de cercetare "nu contravine nici Constitutiei, nici Conventiei Europene, nici deciziei CEDO Maszni contra Romaniei, fiind posibila si admisa atat de Curtea Europeana, cat si de Comisia Europeana, pentru o perioada tranzitorie". (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.