Pe site-ul web, site-ul oficial al Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, organism care reprezinta direct si nemediat organismul din care face parte domnul Orban, continua sa afiseze in liniste avizele de concurs pentru posturile de Manager de pro
Pe site-ul web, site-ul oficial al Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, organism care reprezinta direct si nemediat organismul din care face parte domnul Orban, continua sa afiseze in liniste avizele de concurs pentru posturile de Manager de proiect pentru justitie si afaceri interne si pentru licitatii publice in care se cere candidatilor sa stapaneasca bine limba moldoveneasca... si atunci, cum ramane cu declaratia anterioara? Simpla demagogie in situatie de criza?
Pe de alta parte, promisiunea nu poate fi tinuta la nivelul documentelor oficiale ale UE. Comisarul Orban nu poate promite ceva care, pur si simplu, tehnic vorbind, nu-i sta in competente. O asemenea decizie trebuie supusa votului Colegiului Comisarilor si transformata intr-o reglementare oficiala a Comisiei. Apoi, date fiind implicatiile diplomatice ale unei asemenea hotarari, ea va trebui validata in unanimitate de Consiliul European. Daca asa ceva se va intampla, atunci Tratatul de readmisie recent semnat devine in mod automat caduc, urmand sa fie resemnat in varianta romana. N-am auzit ca, pana in acest moment, Romania sa fi introdus o asemenea actiune in Consiliul European, caci asta presupune ca ambasadorul Comanescu sa initieze proceduri oficiale in numele statului roman. N-am auzit nici ca Leonard Orban ar fi depus pe masa Comisiei Europene un proiect de reglementare in acest sens, bazat pe toate rapoartele academice care mentioneaza clar suita de argumente clare care desfiinteaza stiintific aberatia "limba moldoveneasca".
Este un episod relevant care arata cat sunt in stare sa faca, la modul concret, reprezentantii trimisi de Romania sa-i apere interesele nationale. Ne lasam calcati in picioare cu un masochism care vine dintr-o nefericita traditie care a generat un proverb exemplar pentru intelepciunea poporului roman: "capul plecat, sabia nu-l taie". Combinat cu anexa sa mioritica "las' ca merge si asa", rezultatul este o politica a capului de strut bagat cat mai adanc in nisip, in speranta ca, daca tu nu vezi, nu vede nimeni. Drept care, suntem tratati ca atare. Ce s-ar fi intamplat daca presa romana nu ar fi relatat, fie si post-mortem, despre umilitorul document oficial prin care europenii recunosteau limba moldoveneasca? Credeti cumva ca ar iesi vreunul dintre responsabilii nostri in domeniul afacerilor externe sa-si declare sfanta indignare? Ar mai fi iesit Comisarul Orban sa promita cate-n luna si stele, stiind bine ca e praf stelar pentru a-si repara imaginea?
Toti, in frunte cu domnul Orban de mana cu Adrian Cioroianu, ar trebui trimisi la un curs rapid de diplomatie eficienta la Sofia. Fratii bulgari au amenintat ca nu semneaza documentul de la Lisabona daca nu li se da satisfactie in transcrierea unui singur cuvant, Euro. Si-au castigat. Poate ca baietii nostri au oarece bunavointa. Dar, cu siguranta, fac ceea ce pot. Adica nimic pentru Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.