Desi oferta de locuinte nu raspunde inca intrutotul volumului de cereri de pe piata imobiliara, situatia se prezinta mult mai bine decat in anii trecuti.
Astfel ca foarte multe companii dezvoltatoare au iesit la rampa fie cu oferte de case si ap
Desi oferta de locuinte nu raspunde inca intrutotul volumului de cereri de pe piata imobiliara, situatia se prezinta mult mai bine decat in anii trecuti.
Astfel ca foarte multe companii dezvoltatoare au iesit la rampa fie cu oferte de case si apartamente deja construite (“la rosu” sau chiar cu finisajele realizate), fie cu oferte tip “greenfield” - in stadiu de proiect.
In medie, creditul solicitat este cel ipotecar (se garanteaza cu viitoarea casa) in valoare medie de 90.000 euro pentru o valoare totala a proprietatii de 110.500 euro (avans minim 25%) pe o perioada de 30 ani. Destinatia este achizitia unui apartament cu 2 camere intr-un bloc nou construit, suprafata medie de 95 mp. In tabelul de mai jos, FinZoom prezinta un top 5 (tabelul de mai jos) al celor mai atractive credite care raspund cerintelor de mai sus. Dupa cum usor se poate observa, in 30 de ani “fericitul” posesor al creditului ajunge sa plateasca de aproximativ 2,35 ori valoarea imprumutata (amintiti-va ca am calculat pentru 90.000 euro credit ipotecar). Şi inca acestea sunt cele mai bune oferte calculate de FinZoom, deoarece in unele cazuri se poate ajunge la a plati de peste 3 ori suma imprumutata.Credit pentru proiecte Greenfield Insa pentru a cumpara o casa in faza de proiect lucrurile nu sunt deloc simple, finantarea standard se acorda pentru proiecte aflate in faza de “constructie la rosu". Bancile se feresc sa acorde finantare cu ipoteca pe constructia viitoare din cauza problemei intabularii, care in mod normal nu se poate face decat pentru imobilele aduse “la rosu”. Sunt insa banci care va pot oferi finantare pentru o astfel de achizitie, neavand insa produse dedicate. Solutia gasita este acordarea unui credit ipotecar pentru constructie cu plata in mai multe transe. Doua aspecte esentiale trebuie avute in vedere in negocierea cu firma dezvoltatoare, pentru ca aici este cheia reusitei, respectiv a esecului in obtinerea unei finantari de la banca pentru un astfel de proiect.
1. Este de datoria firmei de constructii sa realizeze dezmembrarea parcela cu parcela sau a fiecarui teren pe care se va construi casa. In urma dezmembrarii se obtine un numar cadastral propriu fiecarei parcele. Avand numarul cadastral, se poate trece la intabularea terenului. In aceste conditii, banca va putea pune ipoteca pe teren si pe constructia viitoare in baza unui contract de construire si a devizului general de lucrari (intocmit din punct de vedere calitativ si valoric). 2. Este foarte important ca transferul de proprietate sa se realizeze la semnarea contractului de vanzare-cumparare cu firma dezvoltatoare. Clauzele ce stipuleaza ca transferul de proprietate sa se realizeze la achitarea completa a locuintei sau la finalizarea constructiei nu ajuta pe solicitantul creditului in niciun fel in obtinerea sprijinului bancii. Clientul trebuie sa fie proprietar de la bun inceput pe terenul existent si pe constructia viitoare. Devenind proprietar inca de la inceput pe terenul pe care se va ridica constructia, prezinta un mare avantaj: acesta poate fi folosit pentru acoperirea avansului solicitat de banca. In ceea ce priveste devizul general de lucrari, se impune a face o scurta precizare. In intocmirea acestuia se pot adauga si cheltuielile cu utilarea (gresie, faianta, parchet, vopseluri, corpuri sanitare) si mobilarea casei, aceasta, bineinteles, daca firma care realizeaza constructia poate oferi si aceste servicii.www.finzoom.ro


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.