In ciuda plangerilor asupra bunurilor chinezesti, tinerii considera produsele buneRecentele dezvaluiri despre alimente alterate, jucarii cu plumb si alte importuri periculoase din China au fost cauza unor ingrijorari printre consumatorii americani, dar nu au dus la o respingere totala a bunurilor chineze, potrivit unui studiu New York Times/CBS News.
Studiul efectuat in perioada 12-16 octombrie a descoperit ca 35% din respondenti vad importurile din China mai periculoase decat importurile din alte tari. Dar majoritatea, 55 de procente, au declarat ca valurile de retrageri ale produselor chinezesti au creat doar perceptia ca importurile din China sunt mai daunatoare decat alte produse din import. Pentru studiu au fost intervievati 1,282 de adulti din toata tara si exista o margine de eroare de plus/minus 3%.
71% din public au spus ca stiu tara de origine cand achizitioneaza un produs, iar 40% din grup au spus ca evita produsele importate din China.
Studiul a fost realizat dupa multe saptamani de retrageri ale produselor chinezesti de pe piata. Ca raspuns, administratia Bush a stabilit un cabinet pentru a imbunatati inspectiile asupra importurilor din alte tari, iar membri ai Congresului au cerut mai multe schimbari la Washington, inclusiv marirea bugetului autoritatii Food and Drug Administration.
Zvonurile asupra importurilor din China au tensionat si mai mult relatiile comerciale cu Statele Unite. China a raspuns criticismului pentru siguranta produselor sale prin inchiderea unor mari fabrici ilegale si uzine de procesare si a creat noi reglementari. Dar autoritatile din Beijing au intors "favoarea" prin interzicerea unor importuri de alimente din SUA, cum ar fi produsele de carne si lemnoase, considerate periculoase.China ar putea fi amendata pentru mentinerea scazuta a valorii yuanuluiAu existat totusi si alte critici legate de politicile de comert din China. Administratia Bush a trimis Organizatiei Mondiale de Comert cateva cazuri de practici nedrepte si a amenintat sa impuna taxe unor bunuri chinezesti.
Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat ca asiaticii cumpara dolari pentru a mentine scazuta in mod artificial valoarea yuanului pentru ca exporturile sa fie mai ieftine si importurile mai scumpe. Mai multe masuri facute in Congres ameninta sa pedepseasca China cu sanctiuni legate de comert.
Potrivit studiului Times/CBS News, publicul este impartit asupra parerilor ca SUA ar trebui sa poarte relatii de comert normale cu China. China ar trebui sa aiba aceleasi beneficii ca si alte tari exportatoare, au declarat 55 de procente dintre respondenti, 38% nu au fost de acord, iar 17% nu au avut nicio opinie legata de aceasta problema.
Aceeasi intrebare a fost pusa de companiile care au efectuat studii in 1991 si 2000, iar rezultatele sunt similare, ceea ce denota ca recenta publicitate negativa facuta Chinei nu a avut un impact major asupra opiniei publice.Doar 30% dintre americani nu mai cumpara produse "Made in China"Studiul a mai scos la iveala ca doar 14% dintre americani au incetat sa mai cumpere produse din China dupa retragerile din magazine a anumitor bunuri. Alte 7 procente au declarat ca nu mai cumpara unele bunuri chinezesti, iar 9% nu cumpara bunuri provenite din China de obicei.
Porivit studiului, 11% dintre intervievati au descris calitatea bunurilor chinezesti ca excelenta sau foarte buna si 30% au spus ca produsele sunt bune. 36% sunt de parere ca bunurile din China sunt de aceeasi calitate ca si cele din alte tari, iar 20% sunt nemultumiti de ele. Aceeasi intrebare pusa in 1996 de compania de studii de piata Gallup a evidentiat rezultate similare.
Desi majoritatea publicitatii negative aduse importurilor chinezesti in SUA s-a concentrat pe jucarii, studiul a descoperit ca tinerii americani sunt inclinati sa perceapa bunurile chinezesti intr-un mod favorabil. Americanii de peste 65 de ani vad produsele ca fiind periculoase si declara ca nu le vor cumpara.