Compania de management al riscului Coface a diminuat ratingul acordat Romaniei privind capacitatea de plata a firmelor, de la clasa de risc A4 la A4 minus, motivand decizia prin riscul unei deprecieri accentuate a leului si incetinirea reformelor, pe
Compania de management al riscului Coface a diminuat ratingul acordat Romaniei privind capacitatea de plata a firmelor, de la clasa de risc A4 la A4 minus, motivand decizia prin riscul unei deprecieri accentuate a leului si incetinirea reformelor, pe fondul instabilitatii politice, informeaza Mediafax.
"Disputele la cel mai inalt nivel al statului, inclusiv al guvernarii, au incetinit procesul de reforma. Economia romaneasca actuala este vulnerabila la conditiile externe, iar in viitorul apropiat este posibila aparitia unei crize a cursului de schimb. Principalele semne de ingrijorare ale Coface se refera la cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si incetinirea reformelor din cauza instabilitatii politice", se arata intr-un comunicat al Coface.
Ratingul de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale statului respectiv si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata la firmele dintr-o economie.
In decembrie 2004, ratingul de tara acordat Romaniei a fost B, dupa care in iunie 2005 a fost apreciat la B+, iar in decembrie 2005 a trecut pragul la A4, unde a ramas pana in octombrie 2007. Ratingul A4 denota un istoric al platilor mediu, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic care se deterioreaza, probabilitatea de neplata fiind inca admisibila.
"Dintre tarile in curs de dezvoltare, Romania a fost plasata din octombrie 2007 sub supraveghere negativa de catre Coface. Moneda romaneasca se dovedeste intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor", se spune in comunicat.
Potrivit Coface, Romania este puternic influentata in special de criza financiara izbucnita in SUA in aceasta vara, leul inregistrand o scadere semnificativa si devenind cea mai vulnerabila moneda dintre cele ale tarilor in curs de dezvoltare.
"Vulnerabilitatea in fata unei crize de incredere in moneda nationala este puternica, in special datorita dificultatii mentinerii deficitului la nivelul actual, de 14% din PIB prognozat pentru anul in curs", precizeaza Coface.
Un alt factor de ingrijorare il reprezinta cresterea rapida a datoriilor corporatiilor, fiind estimata o slabire semnificativa in cazul deprecierii rapide a leului, sau o diminuare a activitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.