Dupa ce Standard&poor’s a scazut, in primavara, ratingul Romaniei, a venit rindul companiei Coface sa faca acelasi lucru. Cauza ambelor decizii: instabilitatea politica.

Compania de management al riscului Coface a diminuat ratingul acordat Romaniei privind capacitatea de plata a firmelor, de la clasa de risc A4 la A4 minus, motivind decizia prin riscul unei deprecieri accentuate a leului si incetinirea reformelor, pe fondul instabilitatii politice.

„Disputele la cel mai inalt nivel al statului, inclusiv al guvernarii, au incetinit procesul de reforma. Economia romaneasca actuala este vulnerabila la conditiile externe, iar in viitorul apropiat este posibila aparitia unei crize a cursului de schimb. Principalele semne de ingrijorare ale Coface se refera la cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si la incetinirea reformelor din cauza instabilitatii politice", se arata intr-un comunicat al Coface.

Ratingul de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale statului respectiv si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata la firmele dintr-o economie.

Este pentru prima data cind Coface scade ratingul Romaniei. In decembrie 2004, ratingul de tara acordat Romaniei a fost B, dupa care, in iunie 2005, a fost apreciat la B+, iar in decembrie 2005 a trecut pragul la A4, unde a ramas pina in octombrie 2007.

Anul acesta au mai avut loc astfel de premiere negative. Standard&poor’s a retrogradat in primavara ratingul acordat Romaniei tot din cauza instabilitatii politice.

Ratingul A4 denota un istoric mediu al platilor, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza, probabilitatea de neplata fiind inca admisibila.

„Dintre tarile in curs de dezvoltare, Romania a fost plasata din octombrie 2007 sub supraveghere negativa de catre Coface. Moneda romaneasca se dovedeste intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor", spune compania in comunicat.

Leul a devenit „cea mai vulnerabila moneda dintre cele ale tarilor in curs de dezvoltare". Ieri, de altfel, leul a pierdut peste 1% in raport cu euro si a fost cotat la sfirsitul zilei la 3,4 lei pentru 1 euro, pe interbancar.