Scaderea ratingului si cresterea dolarului creeaza incertitudine
Ne conectam din nou la scaderile externeTrendul descendent pare sa fi pus stapanire pe piata de capital din Romania, saptamana debutand cu scaderi ale cotatiilor pentru majoritatea
Scaderea ratingului si cresterea dolarului creeaza incertitudine
Ne conectam din nou la scaderile externeTrendul descendent pare sa fi pus stapanire pe piata de capital din Romania, saptamana debutand cu scaderi ale cotatiilor pentru majoritatea emitentilor si volume foarte mici de tranzactii. Lipsa investitorilor straini din piata, dar si starea generala de incertitudine se resimt in criza de lichiditate de pe piata principala, dar si de pe Rasdaq.
Valoarea totala a tranzactiilor incheiate in sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a scazut cu 33,03% fata de sedinta anterioara, pana la 23,70 milioane lei (6,97 milioane euro), din cauza unei stari de indecizie a investitorilor. Aceasta lichiditate redusa continua in ritmul din saptamana anterioara, cand valoarea totala a tranzactiilor a depasit cu putin 160 milioane de lei, cu o medie zilnica de 33,53 milioane de lei. Daca, saptamana trecuta, sectorul bancar a ridicat lichiditatea, atat la BRD, dar si la Banca Transilvania, in sedinta de ieri, TLV si Petrom au fost singurele dintre blue-chipsuri care au inregistrat aprecieri ale cotatiilor. Astfel, actiunile Bancii Transilvania au ocupat pozitia a patra in topul valoric al tranzactiilor cu o apreciere de 0,56%, pana la 0,89 lei, cu o lichiditate totala ce a depasit 2,16 milioane lei. Titlurile Petrom s-au apreciat cu 1%, pana la 0,505 lei, pe fondul unor schimburi de 820.987 lei, pentru 1,6 milioane de actiuni tranzactionate.Specialistii nu sunt deloc optimisti: lipsesc strainii"Atat emitentii BVB, cat si cei Rasdaq nu s-au remarcat ieri prin valori tranzactionate deosebite sau evolutii pozitive ale cotatiilor, principala cauza fiind incertitudinea investitorilor cu privire la o evolutie viitoare a cotatiilor titlurilor listate, si o activitate mai redusa pe Bursa din partea investitorilor straini", crede Andreea Ciobanu, Intercapital Invest.
Situatia macroeconomica din Romania nu este deloc una favorabila sau certa pentru investitori, cu atat mai mult pentru cei straini, care dau dovada de reticenta privind ringul bursier romanesc. Deprecierea monedei nationale in favoarea dolarului si plasarea capacitatii de plata a companiilor romanesti sub supraveghere negativa de catre Coface, prin diminuarea ratingului la A4 minus, sunt factori care pun sub semnul intrebarii eficienta plasarii de bani la BVB.
"Evolutia sub semnul minusului a burselor globale s-a resimtit si la Bucuresti, demonstrand inca o data ca suntem conectati cu strainii numai la scaderi, din pacate nu si la cresteri. Punctual, lipsa banilor din piata este cea mai importanta cauza a deprecierilor continue. Banii seriosi vin de la straini, iar acestia au mari retineri privind investitiile in Romania", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.Nici Rasdaq-ul nu este lichidIndicii bursieri au suferit deprecieri de pana la un procent, cu exceptia BET-FI, care a scazut cu 2,39%, pana la 79.789,14 puncte. Scaderea s-a datorat deprecierii cotatiilor celor cinci Societati de Investitii Financiare, ale caror tranzactii totale au cumulat 10,81 milioane de lei, reprezentand 45,6% din totalul pietei de ieri.
SIF Oltenia, SIF Moldova si SIF Muntenia au ocupat primul, al treilea, respectiv al cincilea loc in clasamentul lichiditatii primelor cinci companii de la BVB, desi au inregistrat cele mai acute deprecieri.
Nici pe segmentul Rasdaq evolutia emitentilor nu a fost una pozitiva. Desi criza de lichiditate se resimtea inca de saptamana trecuta, in acest interval s-au remarcat trei emitenti care au cumulat aproape 40 de procente din rulajul total. Astfel, schimburile cu titlurile Comnord au cumulat 27,58% din totalul tranzactiilor inregistrate, in timp ce Dafora si Imotrust au inregistrat impreuna aproape 13% din total. In sedinta de ieri, in schimb, nici macar acestea nu s-au mai remarcat, cotatiile lor inregistrand deprecieri cu aproape 5 procente pentru Comnord, pana la -1,63 in cazul Imotrust.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.