Randamentele oferite pina acum de pensiile private facultative ne indeamna sa ne riscam banii in alte parti.

„Weekendul prelungit" sau „viata de dupa cariera", notiunile apetisante cu care fondurile de pensii private ne ademenesc sa le dam banii, intru fericirea noastra materiala la batrinete si cresterea profiturilor lor din comisioane, par lipsite, deocamdata, de baza materiala. Adica, daca vedeti randamentele pe care le ofera fondurile de pensii private facultative (pilonul III), pe care vi le aratam in ziarul de azi, cu siguranta ca veti incerca o unda de regret, macar pentru ca nu ati pus banii la banca - tot ati fi cistigat mai mult. Evident, nimeni nu se asteapta sa se imbogateasca din randamentul banilor investiti in fondurile de pensii si nici nu visa o crestere comparabila cu a vreunui blue-chip, dar acest indice de inmultire a banului, de doar 1% in doua luni, este descurajant.

Aceasta poate fi o dovada de realism pentru cei care, sedusi de mesajele publicitare, au crezut ca-si pot rezolva usor batrinetea. Dar poate fi si un avertisment pentru cei care sint obligati sa intre in sistemul pensiilor private: angajatii de pina la 35 de ani carora 2% din leafa li se varsa obligatoriu intr-un fond de pensii. Teoretic, dat fiind ca cele doua tipuri de fonduri au cam acelasi grad de risc, adica investesc in aproximativ aceleasi tipuri de instrumente (predomina cele cu risc scazut), cistigurile celor din pilonul II, adica ale celor peste trei milioane de salariati care-si dau 2% din pensii obligatoriu fondului privat, ar trebui sa fie cam tot pe acolo.

In plus si tot teoretic, acestia ar putea cistiga chiar mai putin, date fiind costurile enorme ale fondurilor, mai ales cu reclama si cu sumele exorbitante pe care le platesc agentilor care vineaza semnaturile de aderare-costuri care, evident, sint suportate de viitorii pensionari.

Poate ca realitatea urmatorilor ani ma va contrazice, poate ca procentele vor creste pina la niste niveluri decente. Este insa clar ca nici unul dintre cei doi piloni de pensii private nu va ofera acel idilic peisaj al vietii linistite, iar cine vrea sa-si astearna acum ca sa doarma bine la batrinete trebuie sa ia in calcul si variantele mai riscante ale unor plasamente ceva mai rentabile.

Mai ales ca, cel putin din ce se stie pina acum, pensia privata nu este garantata pina la moarte.