Guvernul isi asuma raspunderea pe acest proiect de lege
Basescu spune ca va convoca un referendumTariceanu si Basescu se lupta pentru paternitatea votului uninominal. Castigatorul va contribui decisiv la victoria partidului favorit in alegerile
Guvernul isi asuma raspunderea pe acest proiect de lege
Basescu spune ca va convoca un referendumTariceanu si Basescu se lupta pentru paternitatea votului uninominal. Castigatorul va contribui decisiv la victoria partidului favorit in alegerile pentru europarlamentare. Cu cateva zile inain de de startul oficial al campaniei electorale, liberalii au anuntat ca Executivul isi asuma raspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal, chiar cu riscul ca actualul Cabinet sa fie demis. Cateva minute mai tarziu, Traian Basescu, aflat la lansarea candidatilor PD pentru euroalegeri, declara ca va fi referendum."Premierul si Guvernul isi asuma un risc"Biroul Politic Central al PNL a decis ca Executivul sa-si asume raspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal. Anuntul a fost facut ieri de vicepresedintele liberal Crin Antonescu. O hotarare in acest sens ar urma sa fie data in sedinta de Guvern de maine. „Sigur ca, facand acest lucru, premierul si Guvernul isi asuma un risc, si anume acela de a fi initiata o motiune de cenzura si de a fi inlaturat de la guvernare. Dar asa cum nu a recurs la compromis la motiunea de cenzura a PSD, nici acum PNL nu are niciun fel de ezitare”, a adaugat Antonescu. El a tinut sa aminteasca si ca "PNL s-a pronuntat pentru uninominal de multa vreme", iar din dezbaterea publica si din sondajele de opinie, a rezultat convingerea ca o covarsitoare majoritate doreste o schimbare a sistemului electoral. Potrivit liderului liberal, Guvernul va merge pe formula de vot uninominal rezultata in urma dezbaterilor de la Comisia de cod electoral, mai exact pe varianta propusa de ProDemocratia - vot uninominal mixt. Cat priveste posibile consultari cu partidele, Antonescu a spus ca acestea nu au rost in cazul asumarii raspunderii. Saptamana trecuta, premierul Tariceanu a amanat consultarile cu partidele parlamentare pe tema bugetului de stat, pe motiv ca este necesar ca pe agenda discutiilor sa fie introdusa si tema votului uninominal."Referendumul privind votul uninominal va avea loc"Prezent ieri la lansarea candidatilor PD pentru PE, seful statului a anuntat ca referendumul privind votul uninominal va avea loc.
Traian Basescu le-a amintit democratilor ca a avut discutii cu partidele pe tema votului uninominal si a modificarii legii electorale inca din luna februarie si ca parlamentarii si-au asumat adoptarea si trimiterea ei spre promulgare pana la sfarsitul lunii iunie. El a precizat ca nu poate fi pacalit de gesturile parlamentarilor legate de introducerea votului uninominal prin modificarea legii electorale. "Astazi aflam ca peste noapte comisia de cod electoral a dat aviz, deci proiectul de lege poate merge in cele doua Camere, ba aflam ca parlamentarii furiosi cer primului-ministru sa-si asume raspunderea. Nimeni nu ma poate pacali pe mine si pe romani. Va asigur ca va fi referendum", a spus Basescu. El a adaugat ca nu vede de ce, cu ocazia euroalegerilor, romanii nu se vor pronunta si asupra votului uninominal. Varianta sustinuta de Basescu este sistemul majoritar uninominal in doua tururi.Conform articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Acelasi articol mai prevede ca Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care seful statului cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, precizeaza Constitutia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.