Traian Basescu a confirmat ieri ca este presedintele tuturor romanilor democrati.

Prilej de indignare viguroasa si publica: Traian Basescu a fost prezent la lansarea candidatilor PD pentru Parlamentul European. Cum, domíle, adica Basescu nu este impartial si echidistant? Nu este el presedintele tuturor romanilor, ci doar al democratilor? Pe cale de consecinta, sa intelegem ca, pentru a fi si presedintele sau trebuie sa se inscrie tot romanul, liberal, social democrat, maghiar, inginer, ziarist sau masinist, in PD? Sa fim seriosi, surpriza ar fi fost daca Basescu nu ar fi aparut ieri in fata celor 5.000 de membri ai PD, pentru a le face vint catre Europa lui Frunzaverde, lui Ridzi si restului de portocalii desemnati sa-si gaseasca un culcus confortabil sub stelele galbene ale UE.

Acesta este Basescu, un om pentru care singura sfinta regula este aceea ca scopurile sale trebuie sa fie atinse. Or, un simplu mesaj transmis catre auditoriul de la Sala Palatului nu ar fi servit in nici un fel planurile pe termen scurt, mediu si lung ale presedintelui. Unul dintre putinele lucruri care ii mai lipsesc PD-ului, partid caruia procentele din sondaje par sa nu ii mai ajunga pentru a-i reflecta minunatia, este un strop de poleiala europeana. Problema se va rezolva curind, la euroalegeri. Iar atunci PD va friza cu perfectiunea in ochii votantilor, in ciuda faptului ca nu a produs nimic rasunator pentru Romania, din 2004 si pina astazi (democratii nu au putut sa inlature nici macar un guvern din a carui presupusa incompetenta se hranesc de doi ani).

Spuneam ca un mesaj prietenos din partea Cotroceniului, recitat poate de talentatul orator prezidential Emil Boc, ar fi fost suficient. Si normal. Fara prezenta fizica a lui Basescu insa, interesul pentru spectacol ar fi fost scazut. Fireste, tot PD ar fi cistigat cele mai multe mandate de europarlamentar, dar intr-un iritant anonimat. In schimb, dupa ziua de ieri, vrajit de carisma lui Basescu, poporul va sti ca viitorul european al Romaniei este legat de PD. Si o va mai afla si dupa alegeri, cind presedintele va descinde in Piata Universitatii impreuna cu democratii alesi.

Pravoslavnicii religiei basesciene vor spune ca Traian Basescu a sters ieri din Constitutie articolele privind neutralitatea sefului statului pentru o cauza nobila, viitorul Romaniei. Poate ca au si dreptate. Pina una-alta insa, avem de-a face cu un nou episod in care Basescu mai trage un ghiont rigorilor democratice. Si o va face pina cind majoritatea, a PD sau a sa, e totuna, se va apropia confortabil de unanimitate.