In intervalul 22 octombrie, ora 12 - 24 octombrie, ora 21, va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor, ploile vor avea si caracter de aversa si pot fi insotite de descarcari electrice. ANM a emis o atentionare Cod galben pentru judetele: A
In intervalul 22 octombrie, ora 12 - 24 octombrie, ora 21, va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor, ploile vor avea si caracter de aversa si pot fi insotite de descarcari electrice. ANM a emis o atentionare Cod galben pentru judetele: Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Ialomita, Iasi, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Suceava, Vaslui, Valcea, Vrancea si pentru Capitala, avertizarea vizand precipitatii insemnate cantitativ si intensificari de vant.
In sudul si estul tarii, precum si in zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi local 25....30 l/mp si izolat 50 l/mp in 24 de ore. Vantul va prezenta intensificari sustinute in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, indeosebi in cursul zilei de astazi, cand va atinge si izolat va depasi viteze de 70... 80 kilometri la ora.
Iarna pe ulita
Ziua de ieri a adus iarna in aproape toata tara. Pe drumurile nationale s-a circulat cu dificultate din cauza ploii abundente sau a ninsorii, vantul a suflat cu putere, iar soferii si autoritatile au fost, si de aceara data, surprinse nepregatite. Astfel, in judetul Harghita, desi ningea de dimineata, abia pentru seara utilajele de deszapezire urmau sa iasa din curtile societatilor, pentru interventie, deoarece contractele pentru aceste prestari au fost incheiate pentru dupa 1 noiembrie. DN13B, in zona Bucin, a fost blocat, iar mai multe masini nu au mai putut sa-si continue drumul pentru ca nu erau echipate de iarna. In judetul Bistrita-Nasaud, zapada depasea ieri, 10 centimetri, in Pasul Tihuta. Din cauza viscolului, pe DN 17 s-a circulat extrem de greu. Drumarii au anuntat ca abia in zilele urmatoare vor trimite sare si nisip in Pasul Tihuta, deoarece se asteapta la noi inrautatiri ale vremii. Si in judetul Brasov s-a circulat greu, pe toate drumurile nationale si judetene. Stratul de zapada in Poiana Brasov masura circa 10 centrimetri. Circulatia feroviara a fost intrerupta intre Predeal si Brasov, pe ambele sensuri, dupa ce un copac a cazut, din cauza ninsorilor abundente, peste liniile de cale ferata, rupand, in cadere, o linie electrica de inalta tensiune. Trenurile blocate au fost tractate cu motoare Diesel. In judetul Dambovita, zeci de turisti au ramas blocati in cabanele montane de pe platoul Bucegi pentru ca au venit cu masini neechipate de iarna, iar zapada cazuta sambata spre duminica ajunsese la circa 30 de centimetri. Masina Salvamont si cu alte autovehicule de teren au incercat sa coboare, pe rand, turistii ramasi izolati. In Gorj, in statiunea montana Ranca din muntii Parang, grosimea zapezii atingea 15 centimetri. Drumarii intervenisera deja cu plugurile cu lama pentru degajarea drumurilor. Si in judetul Vrancea a nins ieri, dupa o noapte intreaga de ploaie. In Arges, pe Transfagarasan, desi deschis pe intreaga lungime, s-a recomandat soferilor sa circule cu grija deoarece exista riscul producerii de avalanse pe portiunea cuprinsa intre Cabana Capra si Balea Lac. (C.P.)
Pericol pe Transfagarasan
Turistii aflati la Balea Lac au fost sfatuiti sa coboare cu masinile, intrucat telecabina nu a functionat ieri, din cauza unei pene de curent. Daca ninsoarea va continua, este posibil ca Transfagarasanul sa fie inchis circulatiei rutiere mai devreme. Conform legii, DN7C ar trebui inchis pe 1 noiembrie.
Furtuna pe mare
Si la Constanta, intreaga activitate portuara a fost suspendata din cauza furtunii. La prima ora a diminetii de ieri au fost restrictionate manevrele navelor in zona portului fluvio-maritim Constanta-Sud si tranzitul pe canalul Dunare-Marea Neagra, prin ecluza Agigea, precum si prin Bara Sulina, pentru vasele comerciale, iar doua ore mai tarziu a fost complet restrictionata navigatia in toate sectoarele Portului Constanta si la Mangalia. De asemenea, au fost suspendate si operatiunile de incarcare si descarcare a vaselor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.