De asemenea, rebelii kurzi sustin ca au luat mai multi ostatici din randul soldatilor turci, dar informatia nu a fost confirmata de Ankara. Turcia are astfel motivul sa intre in Irak in urmarirea teroristilor kurzi. Armata turca a anuntat ieri ucider
De asemenea, rebelii kurzi sustin ca au luat mai multi ostatici din randul soldatilor turci, dar informatia nu a fost confirmata de Ankara. Turcia are astfel motivul sa intre in Irak in urmarirea teroristilor kurzi. Armata turca a anuntat ieri uciderea a 23 de rebeli kurzi, precum si a cel putin 12 militari turci in timpul confruntarilor de langa granita irakiana. Militarii turci au cazut victime ale unor ambuscade lansate de membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat in ilegalitate. Imediat, armata de la Ankara a trimis intariri si chiar elicoptere in zona Hakkari, unde rebelii PKK au organizat ambuscadele. Ciocnirile violente din ultimele ore intervin la cateva zile dupa ce Parlamentul de la Ankara si-a dat acordul pentru o incursiune militara a Turciei in nordul Irakului, pentru a combate bazele rebelilor PKK, demers pe care comunitatea internationala nu il sustine. Potrivit unei declaratii a armatei turce, mai multi rebeli PKK au trecut granita din Irak, in cursul noptii de duminica, lansand atacuri cu arme grele si ranind numerosi soldati turci. Noile evenimente l-au determinat pe premierul turc Tayyip Erdogan sa convoace, pentru aseara, o reuniune de criza cu principalii oficiali militari si guvernamentali. Atacurile sporesc presiunea asupra guvernului turc privind organizarea unor operatiuni militare impotriva rebelilor PKK din Irak. Pe de alta parte, presedintele irakian Jalal Talabani a anuntat ca tara sa nu va preda "niciodata" Turciei liderii PKK, asa cum au solicitat autoritatile de la Ankara pentru rezolvarea crizei actuale. Presedintele Kurdistanului irakian a afirmat insa ca, "daca turcii propun o solutie politica acceptabila si PKK refuza, atunci vom considera PKK o organizatie terorista". (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.