Potrivit barometrului de opinie publica INSOMAR pe luna octombrie, doar patru partide ar mai intra in Parlament: PD, PSD, PNL si PNG.Razboiul de la Steaua cu Hagi
il costa scump pe Becali PRM si UDMR se plaseaza in sondajul de opinie dat publicitatii, duminica, de INSOMAR si citat de NewsIn, la limita a 4,9 si 4,8%. Sondajul a fost realizat in perioada 10-17 octombrie, pe un esantion de 1.561 de persoane, cu o marja de eroare de +/-2,7%. Democratii continua sa conduca detasat, fiind cotati cu 42,3%, un procent mai mult decit aveau cu o luna in urma tot la INSOMAR. Un procent fata de septembrie cistiga si PSD, formatiunea care a ajuns la 19,3%, dupa ce a initiat in Parlament o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu. PSD se plaseaza in continuare sub pragul de 20%, unde a cazut in cursul acestui an.

13,4% este scorul obtinut de liberali, intr-o usoara crestere fata de luna precedenta, cind au avut 11,9%. PNG este ultimul partid care s-ar plasa deasupra pragului electoral, cu 5,3%, remarcindu-se o scadere drastica a cotei formatiunii conduse de Gigi Becali, cea mai severa din luna octombrie a anului trecut, cind avea in jur de 5%. Partidul lui Becali cunoaste astfel o temperare a scorului electoral, dupa ce ajunsese in cursul acestui an la peste 11%, in februarie, si la peste 9%, in aprilie si septembrie anul acesta.

Toate celelalte formatiuni, dintre care multe sint acum reprezentate in Parlament, ar ramine in afara legislativului de la Bucuresti. Ar fi cazul PRM, cotat in sondajul pe octombrie al INSOMAR la 4,9%, UDMR, cu 4,8%, in jur de 3% ar avea PC si PLD, iar in jurul lui 1% ar fi PNTCD si PIN. Cercetarea INSOMAR cuprinde si o intrebare referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, insa sociologii nu au fost interesati de scorurile electorale, ci sa afle daca electoratul cunoaste data scrutinului pentru PE. Astfel, intrebati daca stiu cind isi va desemna Romania parlamentarii pentru PE, respondentii au spus in proportie de 73,8% ca nu stiu, restul afirmind ca stiu. In cadrul acestei ultime categorii, a celor care cunosc data, 13,4% au spus data corecta, ceilalti, 12,8%, gresind termenul.

De asemenea, sondajul INSOMAR mai cuprinde si topul increderii personalitatilor politice, in care continua dominatia lui Traian Basescu, cu 53,3%, urmat, cu 29,6%, de Theodor Stolojan, de Gigi Becali, cu 24,9%, si de Mircea Geoana, cu 20,8%.

BCS vede cinci partide in PE Doua sondaje efectuate de BCS in perioada 9 - 16 octombrie pentru doi clienti diferiti si pe esantioane diferite, releva ca doar cinci partide au sanse sa ajunga in Parlamentul European: PD - 30%, PSD – 22%, PNL - 15%, PNG – 5% si PRM – 5%. UDMR nu a obtinut decit 4,4%. Procentul sub pragul electoral inregistrat de UDMR ar putea fi pus si pe seama faptului ca episcopul Tökes Laszlo – candidat independent care vizeaza tot electoratul de etnie maghiara - este creditat cu 2%. De asemenea, BCS consemneaza prabusirea PNG. Sondajele au o marja de eroare de +/-3,1%.