O institutie a hotilor, o caricatura. Sint doua atribute primite de Legislativ ieri, la Realitatea TV, pe care le-au recunoscut chiar si o parte dintre reprezentantii sai.Sorin Oprescu este mai mult medic decit politician Cea mai controversata institutie a Romaniei, Parlamentul, a fost reprezentata duminica la Realitatea TV, in cadrul emisiunii „Zece pentru Romania", de liberalul Crin Antonescu, social democratul Sorin Oprescu, democrata Paula Ivanescu si de peremista Daniela Buruiana. Limbajul virulent al parlamentarilor a fost primul amendament al juriului emisiunii, format in mod traditional din Adriana Saftoiu, Aurora Liiceanu, Alexandru Darie si Mircea Kivu. Sorin Oprescu si-a explicat ironia prea des vehiculata prin „viata de zi cu zi, din spital", iar Daniela Buruiana a sustinut ca „este un limbaj perfect adecvat electoratului". O mostra de ostilitati a fost consumata chiar in timpul emisiunii, reprezentanta PRM fiind nemultumita de comentariile lui Doru Buscu, directorul editorial al grupului Realitatea-Catavencu si invitat permanent la „Zece pentru Romania". Acuzele au fost amplificate chiar de Vadim Tudor, presedintele PRM, care a intervenit cu un telefon in emisiune, declarind, printre multe altele, ca da din nou in judecata „Academia Catavencu".

„Care este fisa postului? Am observat ca oamenii apreciaza la parlamentari cu totul altceva decit faptul ca sint parlamentari", a revenit la tema emisiunii sociologul Mircea Kivu. „Sa stai de vorba cu oamenii. Pe strada, in piata, oriunde", a fost de parere Paula Ivanescu, dar Mihai Tatulici i-a taxat raspunsul drept „un truc politic, de imagine tv". „Sint medic chirurg.

Mi-am facut datoria fata de cetatenii astia treizeci de ani. Chiar meseria asta m-a indemnat sa intru in politica", a separat apele profesionale Sorin Oprescu. Neconvins de identitatea doctorului din PSD, Kivu a conchis ca este un simptom ca politicienii care mai au si alta meserie sa mizeze pe ea in descriere. „Politica face mai multe victime decit medicina", crede Doru Buscu ca este unul dintre motive. Intrebat de Adriana Saftoiu care ar fi diagnosticul si terapia pentru Parlamentul Romaniei, Sorin Oprescu a remarcat doar ca sint putini irecuperabili si ca restul au sanse la insanatosire. Doru Buscu a avut insa o alta opinie: „O institutie a hotilor. Parlamentarii fura din timp si bucati din viata noastra". O privire generalista, a considerat Paula Ivanescu, dar tot ea a recunoscut ca este in mare parte adevarata. „Care este reteta prin care reusiti sa mentineti Parlamentul la un nivel atit de jos al increderii?", a intrebat in acest sens si jurnalistul Cristian Patrasconiu. Vina este a presei si a imaginii pe care a creat-o, a opinat Crin Antonescu: „Parlamentul este atacat ca institutie si ma mira ca atitea minti luminate fac asta". Lipsa de credibilitate a unora se rasfringe asupra tuturor, a gasit un alt raspuns Sorin Oprescu, precum si saracia dintre fapte si vorbe.

Urmareste emisiunea „Zece pentru Romania" pe www.cotidianul.ro/select