Masa traditionala de Craciun va fi un lux pentru cei mai multi romani, din cauza scumpirilor la alimentele de baza. Pentru nelipsitele preparate din carne de porc, precum toba, carnati, caltabosi sau friptura, gospodinele vor fi nevoite sa cheltuiasca cu 30% mai mult, comparativ cu anul trecut. “Avem o oferta interna foarte scazuta, asa ca importurile vor dicta pretul carnii de porc”, ne-a explicat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Potrivit explicatiilor patronatelor, carnea de porc si mezelurile se vor scumpi treptat, pana in perioada sarbatorilor. “Exista un trend ascendent al preturilor la carne. Partea proasta este ca in Romania, carnea de porc este cu 15% mai scumpa decat carnea de porc din UE”, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Potrivit acestuia, de obicei, de Craciun, majoritatea comerciantilor fac discounturi. Minea nu a putut insa preciza daca reducerile vor fi de cel putin 30%, astfel incat scumpirile din aceasta luna sa fie amortizate. Cat priveste carnea de pui, aceasta “nu se va scumpi cu mai mult de 5%”, ne-a declarat Ilie Van , presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari. In opinia sa, in mod normal, nici ouale nu ar trebui sa se scumpeasca cu mai mult de 4%, iar cresteri mai mari vor fi doar daca vanzatorii vor dori sa profite de perioada sarbatorilor, in care acest produs este foarte cautat.

Cozonacii, la preturi record
Cozonacii vor fi mai scumpi aproape cu 30-40% fata de anul trecut. Cel putin asa anunta cofetarii. Acestia sustin ca produsele de patiserie si cofetarie se vor scumpi direct proportional cu materia prima. Inca de luna aceasta prajiturile s-au scumpit cu 5-10% in cofetarii, iar pretul traditionalei placinte cu branza s-a majorat cu 5%. “Cei care fac comanda de cozonaci sau torturi cu 3-4 saptamani inainte de sarbatori sunt cei mai castigati. Chiar daca pretul la produse se modifica inainte de Craciun, cel care a facut comanda plateste pretul initial, nu cel majorat.