'Intolerance>> ('Intoleranta>>) sau 'Chinurile dragostei de-a lungul veacurilor>>, regizat de D. W. Griffith in 1916, este considerat cea mai importanta opera a epocii filmului mut. A fost realizat ca raspuns dat criticilor care au protestat fata de
'Intolerance>> ('Intoleranta>>) sau 'Chinurile dragostei de-a lungul veacurilor>>, regizat de D. W. Griffith in 1916, este considerat cea mai importanta opera a epocii filmului mut. A fost realizat ca raspuns dat criticilor care au protestat fata de anteriorul film al lui Griffith, 'Nasterea unei natiuni>>, cu un continut rasist clar.

Acest proiect al lui Griffith caracterizeaza rasismul ca fiind intoleranta oamenilor la parerile si viziunile unora. Filmul este alcatuit din patru parti distincte, dar, in acelasi timp, paralele, care arata intoleranta omenirii in patru momente diferite ale istoriei. Totul se petrece pe parcursul a 2.500 de ani: perioada babiloniana (539 i.e.n.) descrie caderea Babilonului; era iudeica (27 e.n.) arata cum intoleranta a dus la crucificarea lui Iisus; renasterea franceza (1572), cu masacrul protestantilor francezi in noaptea Sfantului Bartolomeu, din ordinul regelui Carol al IX-lea al Frantei, si America moderna (1914), care demonstreaza cum crima, moralitatea puritana si conflictele dintre capitalisti si muncitori duc la distrugerea vietii americ anilor. D. W. Griffith a fost foarte interesat sa lupte si impotriva cenzurii care se aplica in cinematografie la acea vreme.

Povestile nu sunt prezentate succesiv, regizorul trece brusc de la una la alta, oprind actiunea in momente culminante. Structura revolutionara, dar complicata a filmului s-a dovedit nemultumitoare pentru spectatorii care au fost dezamagiti si de lungimea de peste trei ore a filmului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.