Deputatii ar putea decide maine soarta  Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Denumirile specifice de rumani, vlahi, valahi, aromani, macedoromani, meglenoromani, istroromani, moldoveni sunt amenintate cu scoaterea din text
Deputatii ar putea decide maine soarta Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Denumirile specifice de rumani, vlahi, valahi, aromani, macedoromani, meglenoromani, istroromani, moldoveni sunt amenintate cu scoaterea din textul legii din cauza jocurilor politice. Introducerea acestor denumiri a fost sustinuta de Traian Basescu, dar PD, influentat de Costica Canacheu, nu este de aceeasi parere cu presedintele. Canacheu urmareste sa infiinteze in Romania minoritatea aromanilor. PNL sustine varianta lui Basescu. PSD poarta inca negocieri pe marginea acestui amendament. Deputatii „se tem“ de reactia diplomatica a statelor vecine la aceasta lege. Bucurestiul a pierdut deja lupta pe scena europeana pentru eliminarea referirilor la asa-zisa „limba moldoveneasca“.

Batalia intre partidele politice se da maine chiar asupra obiectului acestei legi, respectiv definirea sintagmei „roman de pretutindeni“. Comisia pentru drepturile omului de la Camera Deputatilor a introdus amendamentul potrivit caruia legea reglementeaza „drepturile persoanelor de etnie romana, precum si ale celor care aparti n filonului cultural romanesc, respectiv rumani, vlahi, valahi, aromani, macedoromani, meglenoromani, istroromani, moldoveni etc, din afara granitelor Romaniei, denumiti in continuare romani de pretutindeni, avand ca scop mentinerea, promovarea si afirmarea identitatii lor culturale, etnice, lingvistice si religioase“. In mod paradoxal, PD se opune acestui amendament, care a fost introdus si in cererea lui Traian Basescu de reexaminare a legii. Curentul din PD a fost generat de catre deputatul Costica Canacheu, care urmareste infiintarea unei minoritati a aromanilor chiar in Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.