Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a prezentat, ieri, 11 nume de candidati la alegerile europarlamentare care nu indeplinesc criteriile de integritate pentru a fi prezenti in forul legislativ european. PNL, PSD si PD au cate doi reprezentanti,
Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a prezentat, ieri, 11 nume de candidati la alegerile europarlamentare care nu indeplinesc criteriile de integritate pentru a fi prezenti in forul legislativ european. PNL, PSD si PD au cate doi reprezentanti, PRM are trei, PNG si UDMR au cate unul, iar PLD si PC nici unul. Theodor Stolojan (PLD) si Sorin Frunzaverde (PD) au indeplinit criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat, desi asupra lor inca planeaza o serie de suspiciuni. Mugur Ciuvica l-a acuzat pe Stolojan ca a avut legaturi cu Securitea si ca este cercetat de DNA, iar pe democratul Frunzaverde ca este protejat de Parchet desi are afaceri necurate. Liberalii l-au aparat pe Daianu, pe care nu intentioneaza sa il schimbe de pe lista si acuza CPC ca a devenit o unealta a presedintelui Basescu.
"Lista neagra"
Costel Popa de la Asociatia Pro Democratia a declarat ca au fost monitorizati 100 de candidati aflati pe listele pentru euroalegeri si ca doar 11 au fost trecuti pe lista "neagra" a celor care nu au indeplinit criteriile Coalitiei Pentru un Parlament Curat. El a precizat ca acestia ar trebui sa se retraga din cursa electorala, deoarece nu indeplinesc criteriile morale necesare unui europarlamentar. Liberalului Daniel Daianu i se imputa faptul ca trei ani a fost ofiter al DIE, ceea ce il face incompatibil cu statutul de parlamentar european. Desi intre PNL si CPC a existat o corespondenta in care fiecare parte si-a prezentat argumentele, in final Daianu a fost trecut pe lista "neagra". Liberalii il mai au pe aceasta lista si pe primarul de Baia Mare, Cristian Anghel, care are ca principal cap de acuzare din partea CPC faptul ca "a fost trimis in judecata de DNA, pentru ca ar fi achizitionat pentru primarie un imobil supraevaluat, cu un prejudiciu presupus la bugetul local de aproape 400.000".
Buruiana, PRM Un eurocandidat PRM a sprijinit o mineriada
Democratii sunt reprezentati pe lista CPC de Petru Filip, primarul Oradei, care a fost acuzat de organe ale statului pentru ca apropiatii sai au primit contracte privilegiate din partea Primariei si de Marian Zlotea, a carui fundatie a primit o finantare de la administratia locala cand acesta detinea o functie importanta in aceasta structura. Motivele invocate in cazul pesedistului Ioan Mircea Pascu se leaga de achizitionarea celor doua fregate din Marea Britanie si de achizitiile fara licitatie de pe vremea cand acesta conducea Ministerul Apararii. Adrian Severin (PSD) apare pe lista pentru ca el si socrii sai au primit din partea Primariei cate o locuinta sociala, desi nu aveau acest drept. De asemenea, a beneficiat de o locuinta de la RAAPPS mai multi ani, desi functia detinuta il indreptatea doar pentru scurta perioada de timp.
Liderul PNG, George Becali, a fost considerat incompatibil deoarece este cercetat de DNA in cazul schimbului de terenuri cu MApN, iar PRM ii are pe lista pe Daniela Buruiana-Aprodu, Cristian Stanescu si Nicolae Patru. Daniela Buruiana apare si pe lista din 2004 a CPC din cauza declaratiilor de venit suspecte, Stanescu pentru ca este un traseist politic, iar Nicolae Patru deoarece a sprijinit mineriada din 1999.
Pascu, PSD Stolojan a scapat
Surse din cadrul Coalitiei pentru un Parlament Curat ne-au declarat ca in cazul presedintelui PLD, Theodor Stolojan, votul pentru a fi sau nu trecut pe lista a fost unul foarte strans, existand dezbateri aprinse asupra acestui caz.
In cele din urma, membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat, au decis ca numele acestuia sa nu apara pe lista, deoarece dovezile existente pana in acest moment asupra sa nefiind in opinia unora destul de bine fundamentate. Costel Popa, Asociatia Pro Democratia, a precizat insa ca daca in urmatoare luna vor aparea dovezi compromitatoare asupra unor candidati, acestia vor fi trecuti pe lista realizata de Coalitia pentru un Parlament Curat.
Criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat
Partidele si reprezentantii Coalitiei pentru un Parlament Curat au convenit o serie de criterii de integritate, care au stat la baza verificarii euro-candidatilor.
Metodologia folosita a fost in linii mari, cea de la alegerile din 2004, iar proiectul s-a desfasurat pe o perioada de sase luni, find finantat in intregime de Central European Task. Cele sapte criterii agreate cu majoritatea partidelor politice sunt:
1. Profit necuvenit ca urmare a uni conflict de interese cat timp persoana a detinut functii publice
Filip, PD 2. Persoana aflata in ancheta de coruptie, deturnare de fonduri, fraude etc
3. Persoana care se afla deja in al treilea partid politic sau mai mult in urma unor mutari repetate in cautare de avantaje personale, fara ca partidele anterioare sa se fi desfiintat, fuzionat cu cel actual sau sa isi fi schimbat orientarea politica in mod radical fara acordul candidatului
4. A colaborat ca agent sau informator cu Securitatea
5. Se afla sau s-a aflat in incompatibilitate cu o functie publica pe care a detinut-o
6. Este detinatorul unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit
7. Ar intra intr-o forma sau alta sub incidenta proiectului de lege a lustratiei, aprobat deja de o camera parlamentara.
Ciuvica ii incrimineaza pe Stolojan si Frunzaverde
Presedintele GIP a acuzat ieri membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat
ca i-au protejat pe Stolojan si Frunzaverde, prin faptul ca numele lor nu apar
pe lista neagra pentru Parlamentul European.
Ciuvica a atras atentia ca numele lui Sorin Frunzaverde apare in dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. El a precizat ca democratul este prezent in transcrierile mai multor convorbiri telefonice interceptate de SRI - UM 0653 Resita, in care contrabandistii sustin ca sunt protejati de Frunzaverde. Ciuvica a declarat ca diferenta dintre cazul Remes si cel al lui Frunzaverde consta in tratamentul preferential pe care Politia si Parchetul il acorda PD. Ciuvica a prezentat sase fapte prin care presedintele PLD, Theodor Stolojan, incalca tot atatea criterii de integritate ale Coalitiei pentru un Parlament Curat. Primul criteriu a fost incalcat de Stolojan pentru ca in noiembrie 1992, in calitate de premier, Stolojan a dat Complexul Sportiv "Herastrau" firmei sotiei sale. Liderul PLD este incompatibil si cu cel de-al doilea criteriu, conform lui Ciuvica, pentru ca este cercetat de DNA, deoarece in calitate de premier l-a improprietarit pe fostul sau patron Gelu Tofan. Procurorul Tulus a confirmat ca exista cercetari in acest caz, dar ca dosarul nu este finalizat. Stolojan este acuzat ca este un traseist politic, deoarece a fost prim ministru pe vremea lui Iliescu, membru PNL si acum presedinte PLD. Ciuvica arata ca Stolojan nu respecta nici criteriul patru, deoarece a recunoscut public ca, inainte de 1989, aproba personal contractele de comert exterior ale firmelor Securitatii. Liderul PLD mai este incriminat ca are o avere disproportionata fata de declaratia de avere si ca intra sub incidenta legii lustratiei.
Liberalii acuza manipularea lui Basescu
Liberalii au facut front comun in jurul lui Daniel Daianu si au acuzat Coalitia pentru un Parlament Curat ca face jocurile presedintelui Traian Basescu si ca foloseste standarde diferite pentru cei verificati.
Bogdan Olteanu considera ca, prin pastrarea numelui lui Daniel Daianu pe lista incompatibililor pentru forul legislativ european, Coalitia pentru Parlament Curat a devenit o arma politica folosita de adversarii PNL. El a trimis, anterior prezentarii publice a listei Coalitiei, o scrisoare catre membrii acesteia in care le prezinta argumentele pentru care numele lui Daianu nu ar trebui sa figureze. Olteanu precizeaza ca Daniel Daianu nu incalca criteriul patru de evaluare care face referire la agentii sau colaboratorii Securitatii, deoarece CNSAS a dat un certificat care atesta ca acesta nu se face vinovat de politie politica. Conform lui Olteanu, Daianu nu intra nici sub incidenta legii lustratiei. Olteanu a declarat ca este surprins sa vada ca Daianu, care a fost vreme indelungata membru al Consiliului Director al Societatii Academice din Romania apare pe lista. Renate Weber, aflata pe prima pozitie a PNL pentru euroalegeri, contesta demersul Coalitiei pentru un Parlament Curat. "Legitimitatea demersului Coalitiei s-a pierdut in momentul in care ipocrizia s-a manifestat in alcatuirea acestei liste. In cadrul Coalitiei sunt organizatii care au colaborat cu Daniel Daianu. Daca ai standarde diferite pentru tine si pentru ceilalti nu poti vorbi de moralitate", a declarat Renate Weber, citata de NewsIn.
Basescu vrea oameni noi
Presedintele le-a recomandat ieri romanilor sa nu se lase pacaliti in campania pentru euroalegeri si sa-i voteze pe cei care au mai putine legaturi cu trecutul. Prezent pe scena unui spectacol folcloric din localitatea Stei din judetul Bihor, Traian Basescu le-a cerut oamenilor sa mearga la vot si sa fie atenti ca votul va fi unul pentru viitor. "Ati aratat in 2004 ca nu va lasati pacaliti, acum va rog acelasi lucru si mai insistent", a declarat presedintele, citat de Mediafax. Basescu a spus ca el nu le-a promis oamenilor in campanie pomeni electorale, ci ca va face institutiile statului sa mearga mai bine.
Lista contestata
Cei 11 de pe lista neagra au contestat activitatea si criteriile folosite de Coalitia pentru un Parlament Curat, declarand ca nu au de gand sa renunte la candidaturile anuntate. "N-au nici un fel de legitimitate acesti oameni, nu-i recunosc, este o manipulare a opiniei publice", a declarat Adrian Severin, citat de NewsIn. O reactie asemanatoare a avut-o si Ioan Mircea Pascu care a precizat ca nu recunoaste dreptul moral si de nici o alta natura al acestei Coalitii. George Becali, presedintele PNG, i-a acuzat pe unii membrii ai Coalitiei ca sunt homosexuali si ca se roaga pentru ei la Muntele Athos. Democratul Marian Zlotea a declarat, conform Mediafax, ca a trimis Coalitiei o dovada clara prin care se arata ca ADP nu a sponsorizat fundatia sa atunci cand exercita functia de director adjunct al acestei institutii. Petru Filip, citat de Mediafax, a atras atentia ca din CPC nu fac parte nici judecatori, nici procurori, motiv pentru care Coalitia trebuie sa isi asume raspunderea acuzatiilor grave pe care le fac. Deputatul PRM Daniela Buruiana, i-a acuzat pe cei de la CPC ca vor sa discrediteze partidul din care face parte, pentru ca acesta nu face "poteci" la DNA.
Stejarel Olaru: Cazul Daianu este o exceptie
Istoricul Stejarel Olaru ne-a declarat ieri ca Daniel Daianu are toate meritele pentru a se regasi pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, deoarece trecutul lui nu indica fapte reprobabile. "Cazul lui Daniel Daianu este o exceptie, pentru ca lui nu i se poate reprosa decat faptul ca a fost ofiter DIE, dar nu si activitatea desfasurata in cadrul acestei structuri", ne-a precizat Olaru. El a mentionat ca intelege faptul ca cei de la Coalitia pentru un Parlament Curat au criterii cat se poate de clare, iar unul din se refera la apartenenta la sistemul de securitate comunist. "Chiar daca conform proiectului legii lustratiei, pe care eu il sustin, Daniel Daianu nu ar putea candida pentru o functie politica, Daianu este o exceptie si nu imi este rusine sa o accept", a explicat Stejarel Olaru. Istoricul se afla la randul sau pe lista liberalilor pentru euroalegerilor, ocupand pozitia a saptea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.