Primarul orasului Torino, Sergio Chiamparino, spune ca, desi infractorii romani sint putini, ei risca sa arunce anatema asupra intregii comunitati. Problema e grava si e de competenta Bruxellesului.

Va creeaza probleme romanii din Torino?

In orasul meu sint 35.000 de romani. O minoritate dintre ei ne fac probleme - cu droguri, prostitutie, exploatare de minori. Infractiuni minore daca judecam dupa tipul de criminalitate, dar majore din punctul de vedere al efectului pe care il au asupra comunitatii. Sint ingrijorat pentru ca vad ca se creeaza un curent de opinie printre locuitorii din Torino care spune ca „romanii sint tigani, deci romanii sint infractori". Eu si multi concetateni ai mei sintem siguri ca nu-i asa, dar este o tendinta in crestere in sinul opiniei publice si trebuie intervenit urgent.

Daca as veni la Torino, m-ar privi lumea cu neincredere pentru ca sint romanca?

Nu cred. Sa stiti ca la Torino exista mai multa neincredere fata de imigrantii din sudul Italiei, care au venit masiv in anii ’50-’60, pentru ca au schimbat felul de a fi al torinezilor, decit fata de romani. Insa trebuie sa fim atenti, pentru ca sentimentul de nesiguranta al cetatenilor incepe sa fie afectat in mod serios si pot aparea, ca reactie, sentimente rasiste.

Reprezinta romii o problema in Torino?

In Torino avem numerosi romi, nomazi, in locuinte sociale; avem organizatii care merg in taberele unde traiesc romii si aduc copiii la scoala. Deci servicii specializate exista. Problema este ca in ultima perioada ne-am confruntat cu o crestere foarte rapida a imigratiei, mai ales din Romania, ceea ce poate dezechilibra sistemul.

Ce asteptati de la autoritatile romane?

In primul rind, o cooperare strinsa la nivelul politiei. In al doilea rind, ar trebui sa se faca acorduri intre comunitatile locale, pentru a merge impreuna la Bruxelles si a cere idei, solutii si mai ales resurse, pentru a putea face fata problemelor pe care marile valuri de migratie ale acestui secol le pun. Exista, de pilda, romani care au un loc de munca si ai caror copii merg la scoala, dar traiesc in baraci, ceea ce este inacceptabil. Ar trebui ca Bruxelles-ul sa identifice localitatile cu probleme, sa ceara proiecte si sa aloce resurse pentru rezolvarea acestora.

Foto: ANPAS