Inainte de a fugi, vandalii au lasat un manifest in care spuneau: "Astazi se naste impreuna cu noi o noua conceptie violenta asupra vietii si istoriei, care glorifica batalia impotriva pacii si a sclavilor pietei globale". Semnatarii fac referire la
Inainte de a fugi, vandalii au lasat un manifest in care spuneau: "Astazi se naste impreuna cu noi o noua conceptie violenta asupra vietii si istoriei, care glorifica batalia impotriva pacii si a sclavilor pietei globale". Semnatarii fac referire la miscarea futurista, fondata in anul 1909 si recuperata de Mussolini. Acestia se opun "la tot si la toti cu un spirit de lupta si de violenta sfanta" si vor sa faca "din aceasta societate cenusie si burgheza un triumf de culoare". "Noi cei precari, batrani, bolnavi, studenti, muncitori vom veni cu rosul pentru a colora cenusiul vostru", au adaugat vandalii. Miscarea face aluzie in special la festivalul de cinematografie care se desfasoara la Roma. "Voi vreti un singur covor rosu, noi vrem un oras in totalitate purpuriu", mai spus opozantii. Ministrul Culturii Francesco Rutelli si-a exprimat, vineri, indignarea fata de "acest gest intolerabil si iresponsabil de vandalism" si a pledat pentru adoptarea rapida a proiectului sau de lege contra vandalismului si furtului obiectelor de arta. Fanana Trevi a fost proiectata de arhitectul Nicola Salvi si inaugurata in anul 1762 de Papa Clementiu al XIII-lea. Aflata in curtea Palatului Poli, fantana este un obiectiv turistic foarte vizitat in Roma. Cea mai celebra scena din filmul "La Dolce Vita" al lui Federico Fellini o infatiseaza pe actrita Anita Ekberg inotand in apele fantanii, sub privirea fascinata a lui Marcello Mastroiani. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.