Energia solara ar putea constitui la finele acestui secol principala sursa de electricitate globala, in prezent rolul acestei resurse fiind neglijat intrucat producatorii se asteapta la o reducere a costurilor de productie pana la nivelul celor ale c
Energia solara ar putea constitui la finele acestui secol principala sursa de electricitate globala, in prezent rolul acestei resurse fiind neglijat intrucat producatorii se asteapta la o reducere a costurilor de productie pana la nivelul celor ale combustibililor fosili, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
In momentul de fata, pretul energiei solare este mai ridicat decat al surselor de energie fosila, precum carbunele, sectorul avand nevoie de subventii.
Cu toate acestea, costurile inregistreaza reduceri cu o rata medie anuala de aproximativ 5% si s-a ajuns deja la egalizarea costurilor la nivelul retelei, cu ajutorul subventiilor, in anumite regiuni din California.
Aceasta paritate ar putea fi atinsa in statele insorite in aproximativ cinci ani, iar in Marea Britanie pana in 2020.
"Dupa acel moment, cresterea sectorului de energie solara nu ar avea limite. Industria energiei solare ar putea deveni chiar mai mare decat cea eoliana", a declarat inginerul-sef al General Electric, Jim Lyons.
Potrivit bancii de investitii americane Jefferies Group, productia de panouri solare se va dubla in urmatorii doi ani pe fondul ajutorului din partea guvernelor, in special in Germania si Japonia.
Totodata, implicarea autoritatilor centrale din Spania, Grecia si Italia duce la dezvoltarea acestui sector si in sudul Europei, unde guvernele incep sa ia in considerare energia solara ca masura impotriva incalzirii globale si a dependentei energetice.
Sectorul energiei solare a avansat cu o rata anuala de 40%, dar acest ritm ar trebui sa scada in urmatorii doi sau trei ani, sunt de parere reprezentantii industriei de profil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.