Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din opera lui Dvorák, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul le-o aduce ci-titorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este Antonin Dvorák, din a carui opera au fost selectate trei dintre cele mai populare lucrari: Simfonia nr. 9 in mi minor, „Din Lumea Noua" (op. 95), Uvertura „Carnavalul" (op. 92) si Scherzo Capriccioso (op. 66). Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre biografia si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in ianuarie 1994, la Studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului de origine estoniana Paavo Järvi.

Simfonia nr. 9 in mi minor, op. 95, supranumita „Din Lumea Noua", a fost compusa de Dvorak in 1893, pe cind se afla la New York, si a fost interpretata in premiera pe 16 decembrie 1893, la Carnegie Hall, de catre Orchestra Filarmonica newyorkeza, sub bagheta lui Anton Seidl. Initial, compozitorul a afirmat ca a folosit elemente din folclorul muzical american si indian, insa apoi a negat aceste influente.

Intr-un articol publicat de „New York Herald" pe 15 decembrie 1893, Dvorák detalia in ce masura s-a inspirat din muzica amerindienilor: „De fapt, n-am folosit nici o melodie indigena, pur si simplu am compus muzica incorporind anumite elemente specifice sonoritatii indiene si, folosind aceste teme ca subiecte, le-am dezvoltat apelind la ritmuri moderne, contrapunct si orchestratie". In acelasi articol, Dvorák declara ca se gindea sa porneasca de la cea de-a doua miscare a simfoniei pentru a compune o lucrare separata - „fie ea o cantata sau o opera, care sa se bazeze pe poemul «Cintecul lui Hiawatha» de Longfellow", insa n-avea sa finalizeze niciodata o asemenea opera. Totusi, mai afirma in „New York Herald" ca acel scherzo din a treia miscare a simfoniei „Din Lumea Noua" era inspirat „dintr-o scena din Hiawatha in care indienii danseaza".

Prima miscare a simfoniei e influentata de cintecul popular „Swing Low, Sweet Chariot", compus de Wallis Willis in 1862, iar tema acestei melodii e folosita in simfonie ca laitmotiv. A doua miscare e poate cea mai cunoscuta si aminteste de muzica amerindienilor, dar cea de-a treia face trimiteri clare la patrimoniul folcloric ceh, urmind ca in ultima miscare sa impuna tema centrala a simfoniei.

Cu toate ca „Din Lumea Noua" si-a cistigat popularitatea datorita influentelor americane, majoritatea criticilor de profil cad de acord ca lucrarea lui Dvorák datoreaza mai mult muzicii Boemiei sale natale decit celei din Statele Unite. De altfel, Leonard Bernstein declara ca simfonia aceasta era „cu adevarat multinationala la origini".