Sistemul nostru judiciar s-a transformat in batalie intre Justitie si Procuratura. Mai precis, intre procurori si judecatori. De regula, Justitia intoarce la Parchet, mai ales la DNA, dosare importante, in care personalitati ale vietii publice sunt a
Sistemul nostru judiciar s-a transformat in batalie intre Justitie si Procuratura. Mai precis, intre procurori si judecatori. De regula, Justitia intoarce la Parchet, mai ales la DNA, dosare importante, in care personalitati ale vietii publice sunt acuzate de coruptie. Judecatorii constata ca in aceste cazuri procurorii au lucrat la norma. Semn de comanda politica indeplinita chiar cu pretul compromiterii profesionale. Fie rechizitorii fara temei, fie probe administrate neconstitutional, fie chiar cauze inventate ca in zorii comunismului.
Justitia e discreditata prin faptul ca opinia publica a fost invatata sa o confunde cu actul preliminar de justitie, respectiv, cu ancheta penala. Iar ancheta penala, care poate consta in cercetare urmata de NUP - neinceperea urmaririi penale, a ajuns sa fie considerata, la indemn prezidential, ca formata obligatoriu din trei faze, cercetare, urmarire penala si trimitere in judecata. Cu titlu de condamnare anticipata. Operatiune de imagine instrumentata propagandistic pentru compromiterea adversarilor. Care, cum s-a scapat Tulus, primesc SUP, scoaterea de sub urmarire penala, dar numai dupa ce au imaginea publica varza.
Cotrocenii clameaza fariseic democratia si anticoruptia ca sa le compromita. Prin folosirea metodelor de politie politica in ancheta penala. Si prin stergerea din mentalul colectiv a prezumtiei de nevinovatie. Cercetarea este mutata din dosarul judiciar in spatiul public, persoana vizata este infierata ca vinovata nu doar inainte de a fi judecata, ci chiar inainte de a fi cercetata, in asa fel incat orizontul de asteptare sa fie pentru avizul prezidential de urmarire penala, urmata de trimitere in judecata. Inculpatul purtand stigmatul de condamnat garantat. O imagine lucrata la Cotroceni. Si executata de DNA.
Totodata, DNA, Directia Nationala Anticoruptie, este prezentata ca institutie imaculata. Iar cei ce incearca sa o prezinte in adevaratele ei culori, de executanta a intereselor prezidentiale, sunt infierati fie cu imaginea de corupti care vor sa se sustraga Justitiei, fie de sustinatori ai intereselor acestora. Cine deranjeaza frontul prezidential se poate pomeni peste noapte cu dosar penal. De la demnitar la publicist. E suficient sa-l denunte un dement. Sau un agent. Sau un santajabil penal.
Dusmani ai poporului sunt PSD si PNL. Desi ultimul ministru al Justitiei din Guvernul Nastase, Cristian Diaconescu, in scurtul lui mandat, a depolitizat Justitia cat a putut. Repolitizarea Justitiei este opera vestalei prezidentiale Monica Macovei, a carei sustragere penala de dosare din arhiva SIPA sau afacerea Freedom House-audit clientelar nu constituie obiect de autosesizare pentru DNA. In schimb, ministrul liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, care face demersuri pentru a elibera Justitia de sub orice influenta politica, este prezentat invers fata de realitate. Si i se face dosar de imagine penala.
Avizand negativ cererea ministrului Justitiei privind revocarea procurorului Doru Tulus, CSM a gresit fata de propria Inspectie Judiciara, al carei raport si l-a asumat, semnaland nereguli, unele penale, in activitatea DNA, mai ales la Sectia condusa de Tulus. Greseala majora a fost fata de Justitie. Consiliului Superior al Magistraturii i-a lipsit curajul de a merge pana la capat in eliminarea blocajului functional al sistemului judiciar din Romania. Blocaj produs la comanda politica pe care DNA o trimite in instanta, iar Justitia i-o intoarce in fata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.