Actionarii au discutat taxele si bugetul
Tranzactiile de cumparare vor fi scutite de comisionPresedintele casei de brokeraj Romcapital Group, Mircea Botta, a fost ales vineri seara de actionarii Bursei de Valori Bucuresti ca membru in Consiliul de Administratie, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB, citat de NewsIn.
"Mircea Botta a fost ales din primul tur cu peste 51% din voturi si urmeaza ca decizia actionarilor sa fie validata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare", a adaugat Stoica.
Mircea Botta a fost presedintele Rasdaq in perioada 2001-2002, iar pana in anul 2006 a ocupat functia de vicepresedinte al Rasdaq.
In strategia sa pentru Bursa de Valori Bucuresti, Mircea Botta propune costuri reduse de tranzactionare, suport tehnic la standard international, instrumente de investitii si pachete de servicii pentru intermediari si investitori. "Ma raliez in totalitate obiectivelor actualului Consiliu de Administratie al Bursei, ce presupun atingerea unui nivel zilnic de tranzactionare de 100 milioane euro", declara Botta in dosarul de candidatura. In plus, Mircea Botta isi doreste stabilirea politicilor de management al pietei de capital, pe directii proprii atribuite fiecarui administrator, si propune o reducere atat a perioadei mandatelor, cat si a membrilor Consiliului Bursei.
"Mandatul lui Mircea Botta nu este complet, ci expira in anul 2010", a mai spus Stoica.
Locul de membru in Consiliul Bursei a ramas vacant la inceputul lunii august, cand presedintele WBS Romania, Cristian Sima, si-a dat demisia, acuzand actuala conducere de netransparenta. In acea perioada, Sima declara ca va cere revocarea Consiliului de Administratie al Bursei si alegerea de noi membri, sustinand ca detine 51 de procente din votul "celor care vor ca BVB sa se dezvolte". Dar acestea au ramas numai la stadiul de afirmatii, Sima neactionand in niciun fel.Bursa nu percepe comision la derivative in primul trimestru din 2008In sedinta extraordinara de sambata, actionarii BVB au decis ca tranzactiile cu contractele la termen sa fie scutite de comisioane in primul trimestru din 2008, au declarat pentru NewsIn surse din actionariatul Bursei.
In luna decembrie nu se vor percepe comisioane pentru tranzactiile de cumparare de actiuni si obligatiuni intermediate de firmele de brokeraj, decizia fiind adoptata sambata de actionarii societatii, a declarat Adrian Manaila pentru Mediafax. Totodata, acestia au decis prelungirea perioadei de scutire a platii comisionului de tranzactionare pentru primul trimestru din 2008. Potrivit tarifelor de tranzactionare pe piata instrumentelor derivate, adoptate de actionarii BVB, accesul la tranzactionare este de 200.000 lei si se plateste anticipat.
S-a mai hotarat modificarea claselor de valoare nominala, pentru contractele la termen, de la trei la patru. Astfel, prima clasa cuprinde contracte cu o valoare nominala de referinta mai mica de 3.000 lei. A doua clasa cuprinde contractele cu valoare cuprinsa intre 3.000 lei si 8.000 lei, iar in clasa a treia intra contractele cu valoare cuprinsa intre 8.000 lei si 15.000 lei. Contractele la termen cu valoare nominala mai mare de 15.000 lei vor forma clasa a patra.
Actionarii Bursei au aprobat si decizia adoptata de Consiliul Bursei in luna iunie, de limitare a comisionului de tranzactionare pentru titlurile de stat la 0,001% din valoarea tranzactiei cu titlurile de stat la vanzare/cumparare.
Totodata, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au decis ca in 2007 nu se vor percepe tarife de procesare si admitere la tranzactionare pentru drepturi si titluri de stat. In sedinta s-au mai discutat proceduri de admitere, excludere si suspendare la si de la tranzactionare, precum si obligatiile participantilor/intermediarilor la sistemul de tranzactionare al BVB.