Cea mai importanta realizare a Grupului de reforma a Universitatii de Vest din Timisoara in cazul abuzurilor administrative impotriva conferentiarului Vasile Docea este implicarea studentilor in apararea acestuia.

Am fost acuzati ca ma
Cea mai importanta realizare a Grupului de reforma a Universitatii de Vest din Timisoara in cazul abuzurilor administrative impotriva conferentiarului Vasile Docea este implicarea studentilor in apararea acestuia.

Am fost acuzati ca manipulam studentii impotriva conducerii Universitatii, ceea ce este o minciuna menita sa zadarniceasca efortul de reforma, transparenta si buna-credinta al celor care cred ca se va putea schimba situatia din universitati. O alta acuzatie este aceea conform careia membrii Grupului umbla de fapt dupa functii si se dau drept apostoli mincinosi ai reformei. Raspundem unor asemenea dezinformari ca vrem sa-i inlocuim pe cei de acum si ca socotim normala schimbarea conducerilor corupte, abuzive, lipsite de moralitate si cu mentalitate de nomenclaturisti. A venit vremea ca universitatile sa scape de sub domnia baronilor universitari adapostiti sub umbrela autonomiei. Pentru ca schimbarea sa se poata realiza este nevoie de o schimbare din interior, altfel nimeni nu va putea face nimic. Grupuri precum cel din UVT, la care se raliaza studentii doritori de reforma, pot deveni un motor al schimbarii. Unul dintre zvonurile lansate este acela ca reforma inseamna exigenta careia nimeni nu-i va face fata. Fals! Reforma inseamna, intii de toate, onestitate morala: fara asta nu se naste nici un Einstein niciunde. Una dintre lozincile strigate de studenti in fata Aulei Magna, unde s-a tinut sedinta de Senat care urma sa-i desfaca conferentiarului Docea contractul de munca, a fost aceea a transparentei. In numele acesteia trebuie sa stim ca peste 20% din cei care conduc acum Universitatea, in frunte cu actualul rector, au depasit virsta pensionarii si pot fi manipulati pentru ca depind unii de altii, deoarece au nevoie sa fie reconfirmati anual in functii. Alegerile viitoare vor trebui sa aiba in vedere legalitatea candidaturilor in privinta virstei si integritatea morala in privinta apartenentei la fosta Securitate care a bintuit mediul academic cel putin la fel de aprig ca si pe acela bisericesc. Stiu ca nu se vor putea schimba toate deodata, dar, daca nu obtinem un semnal cit de mic al schimbarii, ne scufundam cu totul. Este nevoie de lucruri la indemina: onestitate in redactarea lucrarilor de licenta, de disertatie, a tezelor doctorale si a cursurilor prin corecta utilizare a ghilimelelor si a citatelor, de respectare a conditiilor legale si morale ale viitoarelor candidaturi pentru conducerea facultatilor si a universitatilor. Toate acestea ar putea fi inceputul reformei. Adaugati aici neaparat rolul studentilor care vor trebui informati ca universitatile le apartin si lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.