Dupa 12 ani, timp in care a suferit umilinte serioase in mai toate competitiile la care a participat, celebra selectionata Springboks a reusit sa scoata din nou capul si sa recastige Cupa Mondiala, la capatul unei finale supertacticizate cu detinatoa
Dupa 12 ani, timp in care a suferit umilinte serioase in mai toate competitiile la care a participat, celebra selectionata Springboks a reusit sa scoata din nou capul si sa recastige Cupa Mondiala, la capatul unei finale supertacticizate cu detinatoarea trofeului, Anglia.
Din pacate, cei 80.430 de spectatori prezenti in tribunele "Stade de France", care au stabilit si un record de asistenta pentru un meci de rugby pe aceasta arena, n-au avut parte de un spectacol rugbistic total, finalistele nereusind sa marcheze vreun eseu. Plina de pasiune, vointa si mai ales de suspans din cauza mizei uriase, finala de sambata seara a adus sub reflectoare doua formatii extrem de valoroase, care, insa, au uzat excesiv de loviturile de picior, poate si pentru ca se bazau pe transformeri de exceptie. De altfel, Anglia a punctat de doua ori prin Wilkinson, care n-a mai excelat ca la editia precedenta, in vreme ce Africa de Sud a marcat tot numai din lovituri de pedeapsa transformate de imbatabilul Percy Montgomery (4) si de mai tanarul Francois Steyn. De mentionat ca, in minutul 43, la scorul de 9-3, englezii au ratat o sansa uriasa de a inscrie un eseu, dar arbitrul irlandez Alain Rolland a decis in urma consultarii video doar lovitura de pedeapsa, transformata de Wilkinson.
Contradictia a pornit dupa ce Cory a culcat balonul in terenul sud-african de tinta. Din nefericire pentru Anglia, arbitrul a decis ca genunchiul lui Cory a iesit in tusa inainte de a culca balonul, astfel ca a dictat doar lovitura de pedeapsa. Scapata ca prin miracol de tavalugul britanic, Springboks s-a indreptat triumfal spre victorie si a cucerit a doua oara trofeul Web Ellis, spre marea satisfactie a presedintelui sud-african Thabo Mbeki, prezent in tribune alaturi de printii Harry si William ai Marii Britanii, de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, dar si de premierul britanic Gordon Brown.
In finala mica, vineri seara, pe stadionul "Parc de Princes" din Paris, Argentina a umilit Franta, cu 34-10 (17-3), "pumele" intrand astfel in posesia bronzului Cupei Mondiale. In alta ordine de idei, IRB a anuntat si clasamentele oficiale ale celor mai buni marcatori, cu sud-africanii Percy Montgomery, cu 105 puncte, si Bryan Habana, cu opt eseuri, pe primele pozitii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.