Odorizantele de camera inlatura mirosul neplacut al fumului de tigara, insa constituie un factor important in aparitia astmului. Este concluzia unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori spanioli.

Conform doctorului Jan-Paul Z
Odorizantele de camera inlatura mirosul neplacut al fumului de tigara, insa constituie un factor important in aparitia astmului. Este concluzia unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori spanioli.

Conform doctorului Jan-Paul Zock si echipei sale de la Institutul de Cercetare Medicala din Barcelona, sprayurile de camera sunt toxice si sporesc riscul de astm mai tarziu in viata. Cei mai expusi acestui risc sunt copiii.


FUM. Odorizantele de camera sunt concepute pentru a absorbi fumul de tigara. Insa, de fapt, monoxidul de carbon degajat de tigara ramane totusi in aer. Iar odata inhalate, micile particule de monoxid de carbon se combina cu hemoglobina din sange si impiedica transportul oxigenului in organism. Deoarece oxigenul este insuficient, plamanii incep sa aiba dificultati in functionare. Iar asocierea dintre fumul de tigara si vaporii toxici ai sprayurilor de camera reduce considerabil eficienta respiratiei si capacitatea pulmonara. Creste frecventa respiratiei in timpul repausului, iar la efort apare mult mai rapid senzatia de sufocare.


Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii spanioli au analizat rezultatele unui studiu la nivel european pe probleme de sanatate respiratorie. Studiul a inclus 3.500 de persoane carora li s-a cerut sa noteze frecventa cu care folosesc odorizantele de camera. Concluzia dr Jan-Paul Zock a fost ca "utilizarea frecventa a sprayurilor de camera sporeste riscul de astm la varsta adulta. Insa chiar daca odorizantele sunt folosite doar o data pe saptamana, riscul de a suferi de astm creste cu 50%". Conform dr Zock, nu doar odorizantele de camera prezinta un risc asupra sanatatii, ci si sprayurile antipraf si cele pentru curatarea geamurilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.