In ultima vreme, dezbaterea privind existenta lui Dumnezeu a fost reaprinsa si sustinuta cu inversunare in diferite medii intelectuale occidentale. Atacul impotriva religiei a fost pornit de Richard Dawkins si cartea sa “Deziluzia numita Dumne
In ultima vreme, dezbaterea privind existenta lui Dumnezeu a fost reaprinsa si sustinuta cu inversunare in diferite medii intelectuale occidentale. Atacul impotriva religiei a fost pornit de Richard Dawkins si cartea sa “Deziluzia numita Dumnezeu”, care a alimentat diatriba. In ultimele luni insa, au aparut autori ca Victor J.Stenger spre exemplu, care, in cartea sa “Dumnezeu:Ipoteza gresita”, sustine nici mai mult nici mai putin ca poate furniza un fel de dovada stiintifica a inexistentei lui Dumnezeu!

Va prezentam astazi un studiu privind aceasta dezbatere, semnat de pr.John Flynn, publicat de Zenit org si tradus pentru “Lumea Catholica” de Ovidiu Bisog.

Stenger este profesor de fizica si astronomie la Universitatea din Hawaii. El sustine ca rationamentul stiintific actual poate sa faca o afirmatie definitiva asupra existentei sau nonexistentei lui Dumnezeu. Luånd in consideratie rolul care i se atribuie Acestuia in univers si in viata umana, el sustine ca Dumnezeu ar trebui sa poata fi individualizat prin mijloace stiintifice. Un examen in acest sens, dupa parerea lui, ar respinge teza existente i lui Dumnezeu.

Se afla religia intr-un stadiu terminal?
Filozoful englez A.C. Grayling, intr-o culergere de scurte eseuri (“Impotriva tuturor zeilor”), sustine ca poate furniza o alternativa fata de religie, bazata pe traditia filozofica occidentala. Dupa el, religia s-ar gasi astazi intr-un stadiu terminal, urmand a fi inlocuita in curand cu un umanism cu mult mai bun.

Cam in aceeasi categorie se inscrie si cartea lui Christopher Hichens, “Dumnezeu nu este mare: despre modul in care religia otraveste totul”, caracterizata insa intr-o recenzie semnata de Michael Skapinger, redactor la “Financial Tims”, drept o “sarlatanie intelectuala si morala”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.