O femeie de 76 de ani a candidat de una singura si a castigat cu 9,41 un examen organizat de Primaria Sectorului 2 pentru postul de administrator al Centrului de Plasament "Ciresarii". Din pacate, dupa sapte luni a demisionat din cauza ca s-a plictis
O femeie de 76 de ani a candidat de una singura si a castigat cu 9,41 un examen organizat de Primaria Sectorului 2 pentru postul de administrator al Centrului de Plasament "Ciresarii". Din pacate, dupa sapte luni a demisionat din cauza ca s-a plictisit de ancheta.


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Primariei Sectorului 2 Bucuresti are cateva centre de tip rezidential in subordine. Intr-unul dintre aceste centre, "Ciresarii", stau zece copii din cei aproape 500 cati se afla in toate centrele Directiei si sunt din Capitala, dar si din judetele Ilfov, Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Neamt, Botosani si Tulcea. In aceste centre de plasament, copiii pot fi internati pe o perioada cuprinsa intre cateva luni si cativa ani, in functie de situatia familiala.


ANUNT. Dupa ce au ramas fara administrator la "Ciresarii", sefii din Primaria Sectorului 2 s-au gandit ca nu le-ar strica sa angajeze pe cineva care sa fie capabil sa tina copiii in frau si sa aiba grija de bunurile institutiei, si pe 22 ianuarie 2007 au organizat un concurs. Anuntul pentru post a fost publicat pe site-ul institutiei si afisat la avizierul primariei. Pentru a nu exista dubii, a fost gandit un examen alcatuit din doua probe: scris si oral. Vechimea intr-o functie asemanatoare era considerata un avantaj si se mai cereau cunostinte de operare la computer si abilitati de comunicare. Ne-am chinuit aproape cinci luni pentru a afla detalii legate de modul de ocupare a postului de administrator al Centrului "Ciresarii". Am primit un raspuns la mult timp dupa ce Anatol Albu, responsabil de relatia cu presa din cadrul institutiei, ne inchidea sistematic telefonul. Nici raspunsurile la intrebarile trimise prin e-mail nu gaseau mai multa intelegere. "Doamne, parca sta economia din tara asta dupa administratorul de la «Ciresarii». Nu stiu de ce atata interes? Si nu pot sa imi explic de ce comunicam asa de greu numai cu dumneavoastra", a precizat, in iunie, Mariana Georgescu, director de comunicare la Primaria Sectorului 2, fosta sefa a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - DGASPC - din institutie si mana de fier a primarului Ontanu.


EXAMEN. S-a inscris un singur concurent: Floarea Radu, referent contabil in cadrul DGASPC. Am aflat de la un gardian al Centrului "Ciresarii" ca Floarea Radu are 76 de ani. Dupa inscriere, baba Floarea si-a luat frumos bibliografia spre studiere si s-a pus cu burta pe carte, respectiv Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste si Legea 82/1991 a contabilitatii. La scris, baba Floarea s-a confruntat cu trei subiecte: 1. Care sunt atributiile principale de serviciu privind gestionarea patrimoniului?; 2. Cum se efectueaza inventarierea patrimoniului intr-o institutie publica?; 3. Cum se efectueaza primirea de bunuri materiale de gestiune? Trei zile le-a trebuit membrilor comisiei sa corecteze si sa noteze cele trei subiecte, pentru ca acest examen reprezenta o chestiune care trebuia facuta dupa orele de program, asa ca la 25 ianuarie s-a dat si oralul care a durat 20 de minute si a constat in intrebari din bibliografia prezentata pentru ocuparea postului. Am incercat sa aflam exact ce intrebari au fost puse, insa fara nici un rezultat. Pe langa bibliografie, dupa cum reiese din adresa primariei, au mai existat si "intrebari de autocunoastere si intrebari legate de motivatia care a determinat-o pe Radu Floarea sa candideze pentru ocuparea unui nou post. Intrebarile la proba orala nu sunt adresate conform unei curicule prestabilite, ci sunt intrebari spontane, adresate in mod incrucisat de fiecare membru al comisiei. Ulterior, in functie de raspunsurile date, fiecare evaluator in parte acorda cate o nota, facandu-se in final media aritmetica. La proba scrisa, Radu Floarea a obtinut media 9,83, iar la interviu media 9". Asadar, o medie de 9,41. Totodata, trebuie precizat ca aptitudinile informatice au fost recunoscute prin faptul ca baba Floarea a depus un certificat de absolvire a cursului de perfectionare de operator calculator, document emis in 2000 de Directia de Munca si Protectie Sociala Ilfov. Membrii curiosi de autocunoasterea babei Floarea au fost: dr Monica Nedef, fost director general adjunct pentru Protectia Copilului, Maria Nitulescu, fosta sefa a Centrului "Ciresarii", care a preluat de curand functia Monicai Nedef, si Gabriela Grigore, referent la "Ciresarii". Contestatii nu au existat, bineinteles.


DEMISIA. Floarea Radu a fost angajata in urma examenului cu contract de munca pe perioada nederminata. Am incercat sa luam legatura cu dumneaei pentru a ne impartasi din emotiile examenului. Nu am mai gasit-o. Nici doamna Nitulescu nu a fost de gasit, fiind plecata in concediu, iar Ovidiu Telegescu, cel care ii tine locul, a spus ca este doar loctiitor si nu cunoaste problemele acestea. Pana la urma, am aflat ca isi daduse demisia, dupa sapte luni de la probele de foc ale concursului, din cauza ca s-a saturat sa tot dea note explicative despre cum a luat examenul. "Doamna Radu Floarea si-a dat demisia de mult. Nu stiu cine va atentioneaza de doamna asta, dar ea si-a dat demisia. S-a saturat si ea de viata ei. Tocmai ce fusese angajata, ca nu se gasesc oamenii pe post. Iar domnul acela care isi doreste neaparat postul o sa dea si el concurs. Daca il ia, bine, daca nu, nu. Am inteles ca era cineva care chiar ar fi vrut sa ii ia locul doamnei asteia, pe un post unde pe administrativ oricum este complicat. Nu stiu cum il cheama pe domnul asta, pentru ca oricum se va organiza concurs. Nu stiu in ce luna si-a dat demisia. Eu am aflat ca si-a dat demisia, ca am intrebat daca s-a mai intamplat ceva. Si mi s-a spus ca, domnule, femeia si-a dat demisia, pentru ca s-a plictisit si ea ca sa ii tot cerem note explicative, sa o tot intrebam cum a luat examenul. Nu are 74 de ani, va garantez eu. Nu avea chiar 74 de ani. Care este problema dumneavoastra, asta vreau sa stiu de fapt. S-a facut ancheta si care e problema? Va rog frumos sa imi dati pe e-mail intrebarile pe care le mai doriti, pentru ca deja facem numai rapoarte la Jurnalul National pentru aceasta femeie. Examenul a fost dat in cele mai corecte conditii. Eu nu va urez decat sa impliniti si dumneavoastra 74 de ani, sa fiti foarte puternic si sa va doriti sa stati acasa degeaba. Cand puteti sa stati la serviciu si sa castigati bani mai multi decat o nenorocita de pensie. Eu cred ca un jurnalist are probleme mult mai importante de discutat", a declarat Mariana Georgescu, director de comunicare la Primaria Sectorului 2. Directoarea nu a reusit sa explice de ce domnul care vrea postul nu s-a prezentat la examen in luna ianuarie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.