Regina romanteiO voce de aur, un glas fenomenal, un ambitus neegalat. O voce curata precum apa de izvor care murmura in padurile de munte. Aceasta a fost Eugenia Braia sau Jana, nume pe care l-a purtat pana sa urce pe treptele intortocheate ale succe
Regina romanteiO voce de aur, un glas fenomenal, un ambitus neegalat. O voce curata precum apa de izvor care murmura in padurile de munte. Aceasta a fost Eugenia Braia sau Jana, nume pe care l-a purtat pana sa urce pe treptele intortocheate ale succesului, cand si-a primit numele de stea:
Ioana Radu.

S-a nascut in tara doinelor, intr-o familie in care cantecul avea un loc aparte, incununat de vocile surorilor sale, iar pentru ea nu mai era loc. Era pusa sa fluiere alaturi de sora sa, Maria (Mia Braia), care avea un glas asemeni unei viori, in timp ce vocea Janei abia atingea coardele unui violoncel, "ca scartaitul rotii unei fantani". A fluierat ca o mierla si a adunat cantece nescuturate de roua intr-un caiet de care nu s-a despartit nici pe culmile cele mai inalte. A inflorit precum o crizantema, lasand in urma sa un tezaur de romante si folclor fara de moarte. Ascultand-o pe Ioana Radu vei simti bucuria, dar si tristetea din radacinile dragostei pure, cantece sentimentale incununate de sigiliul eternitatii prin vocea sa inconfundabila. Iubirea pentru cantec a purtat-o pretutindeni din frageda tinerete, iar admiratia pentru Maria Tanase a adus-o din inima Olteniei la Bucuresti, cu o galena in buzunar, la care sa-i asculte cantecele. Poate tocmai de aceea melodiile si stilul sau interpretativ au devenit ca un leac de suflet pentru cei care o asculta pe regina romantelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.