Ziua mondiala a misionarilor
Este ziua 295 a— Au mai ramas 70

Soarele Rasare la 7:39 a— Apune la 18:21

Luna Rasare la 16:26 a— Apune la 2:36


Sarbatoare crestinaSfantul Averc
Ziua mondiala a misionarilor
Este ziua 295 a— Au mai ramas 70

Soarele Rasare la 7:39 a— Apune la 18:21

Luna Rasare la 16:26 a— Apune la 2:36


Sarbatoare crestinaSfantul Averchie a fost episcop in Ierapole in timpul imparatiei lui Marcu Aureliu. In acea perioada, crestinii erau foarte putini la numar. Cei care se inchinau la idoli depaseau cu mult numarul drept-credinciosilor. La un moment dat a avut loc in cetate un praznic paganesc la care s-au adunat foarte multi necredinciosi care dansau in jurul idolilor. Sfantul Averchie, prezent la manifestatie, s-a rugat si a prins curajul de a sfarama chipurile idolilor. Atunci, preotii au hotarat sa-l omoare. Sfantul afland de planul lor nu s-a temut, mai mult, el a iesit in mijlocul cetatii invatand poporul Evanghelia lui Hristos. A exorcizat trei tineri posedati. A vindecat pe fiica imparatului si l-a indemnat pe acesta sa ajute saracii.

a— Calendar crestin ortodox: Sf. Ierarh Averchie; Sf. 7 tineri din Efes

a— Calendar romano-catolic: Sf. Maria Salome

a— Calendar greco-catolic: Sf. Aberciu, episcop; Cei 7 tineri din Efes, mucenici


Prima Rugaciune Pentru Credinciosi
Multumim tie, Doamne, Dumnezeul Puterilor, care ne-ai invrednicit pe noi a sta si acum inaintea sfantului Tau jertfelnic si a cadea la indurarile Tale, pentru pacatele noastre si pentru pacatele cele din nestiinta ale poporului. Primeste, Dumnezeule, rugaciunea noastra; si ne invredniceste pe noi, pe care ne-ai pus intru aceasta slujba a Ta, cu puterea Duhului Tau celui Sfant, ca fara osanda si fara de sminteala, intru marturia curata a cugetului nostru, sa Te chemam pe Tine in toata vremea si in tot locul. Ca tie se cuvine toata marirea, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!    


Click istoricSe implinesc astazi 125 de ani de la decesul pictorului Ion Andreescu, considerat unul dintre reprezentantii impresionismului romanesc. Desi a trait doar 32 de ani, Ion Andreescu a lasat posteritatii o opera care demonstreaza ca este un pictor de un exceptional talent. Mostenirea sa artistica se reduce la cateva sute de tablouri: naturi statice, flori, portrete, dar mai ales peisaje. Pictorul s-a nascut in anul 1850. La varsta de 19 ani se inscrie la cursurile "Scolii de Arte Frumoase", condusa de Aman, devenind in 1872 profesor la catedra de desen liniar si caligrafie a Seminarului episcopal din Buzau. Se stinge din viata la 22 octombrie 1882.


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1911 ­ Apare, saptamanal, apoi bilunar, la Bucuresti, revista literara si sociala Flacara, initial sub directia lui Constantin Banu, iar apoi a lui Ion Pillat, Adrian Maniu si Horia Furtuna; se pronunta pentru realizarea unitatii politice pe plan cultural;
a— 1932 ­ Incepe a treia Conferinta balcanica (Albania, Grecia, Iugoslavia, Romania si Turcia), la Bucuresti; delegatia bulgara se retrage, mentinand un observator. Se adopta un proiect de Pact balcanic, care aseza la baza Intelegerii Balcanice principiile neagresiunii, amicitiei si asistentei mutuale;
a— 1947 ­ Sunt exclusi din Sindicatul Ziaristilor Profesionisti, pentru "atitudine antidemocratica si antisindicala", Lazar Iliescu, Vladimir Streinu, Serban Cioculescu s.a.

In lume
a— 362 ­ Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un incendiu;
a— 1883 ­ Se inaugureaza Metropolitan Opera House din New York cu opera "Faust";
a— 1906 ­ A murit pictorul francez Paul Cezanne (n. 1839);
a— 1978 ­ Inaugurarea pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea in Piata Sfantul Petru
a— 2004 ­ Ziua nationala a Statului Vatican.

Nascuti la 22 octombrie
a— 1943 ­ Catherine Deneuve, actrita;
a— 1968 ­ Shaggy, muzician.


Credinte populare, traditii, semnePurtatul copiilor in spate si in banduliera (pe umar si sold) este un obicei stravechi care persista in Muntii Apuseni, Muntii Almajului, in Maramures, in zona Bistrita-Nasaud si in alte regiuni. Pe drumurile de munte, la muncile campului, la targ sau la oras, mamele isi mai poarta pruncii intr-un leagan cu torzi (sfori de sustinere). Forma arhaica a acestui ingenios mijloc de transport a fost trocuta scobita intr-un lemn usor de tei, plop sau confectionata din scandurele de brad. Uneori, leaganul era impletit din nuiele si sustinut cu doua sfori de umarul mamei sau purtat in spinare. Alteori, acesta a fost inlocuit cu sahaidacul, un fel de leagan din panza, mai usor de purtat in spate, pentru ca lasa mainile mamei libere. Vechimea leaganului purtat de mama o atesta si unele practici magice folosite pana la mijlocul secolului trecut: introducerea in impletiturile de nuiele a frunzelor de usturoi, odolean, leustean si maces impotriva fortelor malefice; impletirea sforilor din lana rosie ca paza impotriva deochiului; punerea florilor de fan, semintelor roditoare si a obiectelor mici de metal in asternutul leaganului etc. Aceste practici, ca de altfel si unele ornamente (pomul vietii, coloana cerului, motivul pasarii etc.) incrustate pe leagan sau brodate pe pleint (scutec gros din panura de lana intrebuintat pentru infasurarea si purtatul copiilor), au semnificatii stravechi.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.