Ali "Chimicul" este acuzat de masacrarea a aproape 300.000 de kurzi si siiti prin folosirea gazelor toxice.

Ali "Chimicul", varul si unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Saddam Hussein, va fi executat "in urmatoarele zile", a anuntat joi un purtator de cuvint al guvernului irakian, aflat in vizita la Casa Alba. Alaturi de el urmeaza sa fie executati si Sultan Hashim al-Tai, fost ministru al Apararii, si Hussein Rashid Mohammed, fost director adjunct de operatii in armata irakiana.

Ali Hassan al-Majid, zis "Chimicul", a fost condamnat la moarte, in iunie, pentru masacrul de la Anfal, comis in anii 80 impotriva kurzilor irakieni, iar pedeapsa a fost reconfirmata pe 4 septembrie. In acest moment, Ali "Chimicul" se afla in custodia fortelor americane, care urmeaza sa-l predea autoritatilor irakiene cu doar citeva ore inainte de executarea sentintei.

Potrivit legislatiei irakiene, executia urma sa aiba loc in 30 de zile de la pronuntarea sentintei din iunie, insa ea a fost aminata pina la sfirsitul Ramadanului. Ulterior, presedintele irakian Jalal Talabani, de etnie kurda, a refuzat sa semneze decretul necesar executiei, la fel si vicepresedintele sunnit Tareq al-Hashemi. Miza acestei tergiversari este executia fostului ministru al Apararii, al-Tai, cel care a negociat predarea armatei irakiene in 2003, evitind varsarile de singe, si caruia americanii i-au promis "bune tratamente". Totodata, pedeapsa cu moartea ar putea duce la violente intre sectele irakiene rivale. Cu toate acestea, partizanii pedepsei capitale sustin ca semnatura presedintelui nu este necesara, asa cum s-a intimplat in cazul executiei lui Saddam Hussein.

Ali Hassan al-Majid, 66 de ani, si-a dobindit supranumele de "Chimicul" dupa ce a folosit gaze toxice care au provocat moartea a peste 180.000 de kurzi. Acest masacru nu este singurul pentru care a fost condamnat la moarte. Executarea sentintei a fost aminata pentru ca el sa poata fi judecat si pentru reprimarea unei revolte siite, in 1991, imediat dupa retragerea trupelor irakiene din Kuweit, soldata cu 100.000 de victime. Pe 4 septembrie, Ali "Chimicul" a fost condamnat la moarte si in acest dosar.