Reporterul Marius Zamfir i-a aplicat doi pumni si un cap in gura editorului Jurnalului TVR, Radu Gafta, dupa ce acesta i-a taiat un text si l-a acuzat ca e "spagar". Cei doi nu sint la primul conflict: anterior, Zamfir sesizase Comisia de Etica a TVR cu privire la stirea "Remes-Muresan", al carei editor fusese Gafta.Radu Gafta Redactia de Stiri a TVR s-a transformat joi seara, pentru citeva minute, in ring de box. Unul dintre editorii Jurnalului TVR, Radu Gafta, a fost batut de reporterul acreditat pe Guvern, Marius Zamfir. Potrivit declaratiilor celor doi, totul ar fi plecat de la faptul ca Gafta a taiat denumirea bancii din stirea despre cel mai inalt brad din Europa, primit cadou de Primaria Capitalei de la Millenium Bank, pe motiv ca mentionarea acesteia ar fi reprezentat o forma de reclama. Decizia lui Gafta l-a infuriat pe Zamfir care, in timpul difuzarii Jurnalului, ar fi cerut explicatii editorilor. In acest moment, Gafta a intervenit si a spus ca el este cel care a eliminat numele bancii din textul stirii. "Am avut o discutie cu domnul Zamfir despre ce este si nu este reclama, la finalul careia domnul Zamfir a ajuns la concluzia ca sint un «cretin» si ca nu inteleg nimic si a dat sa iasa pe usa. In acel moment, eu i-am raspuns ca «asta dovedeste ca esti spagar!»", a povestit Radu Gafta pentru Cotidianul.

Zamfir s-ar fi intors spre Gafta si i-ar fi aplicat doi pumni. "Am reusit sa ii imobilizez bratele si atunci am incasat si un cap in gura", ne-a declarat Gafta. Reporterul recunoaste ca l-a atacat pe editor, dar neaga capul in figura. "Mi-a spus «Hai, da!» si apoi a zis ca ma va distruge. Altercatia n-a durat mai mult de zece secunde, cred. L-am lovit de doua ori. Nu i-am dat un cap in gura, e posibil sa-l fi lovit cand am incercat sa ma smulg din bratele lui", spune Zamfir. Cei doi au fost despartiti de interventia mai multor colegi din redactia de Stiri.

In urma acestei batai, editorul Radu Gafta s-a ales cu un ochi vinat si cu o buza sparta. "Am depus plingere la politie impotriva dlui Zamfir, am fost consultat la IML si astept emiterea certificatului. Cit despre o plingere in cadrul TVR, inca nu m-am lamurit daca eu sint cel care trebuie sa faca o plangere, sub ce forma si cui trebuie, eventual, sa o adresez", spune Gafta.

Ulterior, Zamfir ar fi incercat sa ceara scuze, printr-un SMS. "Mi-a trimis un SMS cu scuze joi seara, l-a repetat vineri dimineata si a incercat sa ma si sune. Imi pare rau, dar nu cred ca acest gest poate fi scuzat", crede Gafta.Marius Zamfir Radu Gafta si Marius Zamfir nu sint insa la primul conflict. Asta mai ales ca reporterul Zamfir, care este acreditat pe Guvern, a depus in urma cu o saptamina o sesizare la Comisia de Etica a TVR pe tema difuzarii casetei Remes-Muresan, reclamind faptul ca aceasta ar fi fost "o manipulare grosolana". Gafta a fost unul dintre editorii acelui material. "Nu este nici un secret ca Radu Gafta a fost editorul care a dat OK-ul difuzarii materialului cu caltabosii, asa ca resentimentele sale impotriva mea, dupa ce am sesizat Comisia, erau oarecum de inteles. M-a provocat tot timpul, a cautat sa intretina permanent o stare de conflict cu mine. Pe 12 octombrie, chiar l-am informat pe domnul presedinte Alexandru Sassu ca nu mai rezist si l-am rugat sa ma mute intr-o alta redactie. Sper sa o faca pina la urma", declara Zamfir.

Conflictele anterioare sint recunoscute, de altfel, de ambii combatanti. "A existat un conflict anterior intre mine si domnul Zamfir, in urma cu doua-trei luni, cind, tot pentru ca a fost nemultumit de pozitia mea intr-o discutie editoriala, dinsul m-a injurat, folosind termeni, ton si durata a violentei verbale neobisnuite chiar si intr-o redactie de stiri", spune Radu Gafta.

In schimb, Zamfir crede ca Gafta are ceva personal cu el. "M-a deranjat la colegul meu ca nu asculta niciodata argumentele, ca nu comunica deloc si ca m-a provocat. Am avut nenumarate dispute cu Radu Gafta de cind a venit in TVR, care s-au amplificat de la o saptamina la alta. Mult timp n-am putut avea, din vina lui, nici un fel de relatii de serviciu: nu-mi raspundea la salut, iar stirile mele le corecta altcineva", afirma Marius Zamfir. In plus, el o acuza pe directoarea Departamentului de Stiri al TVR, Rodica Culcer, ca este principala vinovata pentru escaladarea conflictului si ca nu a facut nimic pentru aplanarea acestuia. "Rodica Culcer chiar mi-a spus o data: «Daca nu-ti convine, poti sa pleci!», sustine Zamfir.

Directorul Directiei Emisiuni Informative si Sport a TVR, Rodica Culcer, ne-a declarat vineri ca a solicitat o ancheta a Comisiei disciplinare din TVR si ca a propus conducerii postului sa-i desfaca lui Marius Zamfir contractul de munca. Pina la ancheta insa, Culcer i-a retras lui Zamfir acreditarea pe Guvern. Ea nu a dorit insa sa comenteze acuzatiile reporterului. "Nu ma cobor la genul asta de polemica. Ce sint eu vinovata ca Zamfir si-a batut un coleg"?, a mai spus Culcer.

Culcer, absenta din nou de la Comisia de etica Rodica Culcer nu s-a prezentat nici vineri in fata Comisiei de Etica si Arbitraj a TVR care analizeaza difuzarea casetei Muresan-Remes. "Am o zi de concediu aprobata de acum doua zile, dar le-am comunicat disponibilitatea mea de a le raspunde pe e-mail. Nu inteleg de nu nu se doreste transarea acestei chestiuni in acest mod", ne-a spus Culcer.