Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban (foto), a cerut Comisiei Europene (CE) sa aplice cu rapiditate procedurile privind investigatia initiata in legatura cu posibilele ajutoare de stat acordate Automobile Craiova la privatizarea
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban (foto), a cerut Comisiei Europene (CE) sa aplice cu rapiditate procedurile privind investigatia initiata in legatura cu posibilele ajutoare de stat acordate Automobile Craiova la privatizarea uzinei, indiferent de rezultatul acesteia.
"In general, investigatiile si procedurile de acest gen dureaza pana la 18 luni", a afirmat comisarul european, ieri, la Bucuresti. Orban a adaugat ca a cerut autoritatilor europene sa finalizeze procedurile "cu maxima operativitate", intr-un interval de 5-8 luni. "Nu exista un termen limita pentru finalizarea investigatiei. Acest lucru nu inseamna insa ca (n.r. - investigatia) va dura ani si ani. Este doar timpul necesar Comisiei Europene sa analizeze cazul, fara mentionam ca in general problemele legate de ajutoarele de stat sunt tehnice si complexe", au afirmat reprezentanti ai executivului european. Reamintim, contractul de privatizare a Automobile Craiova cu grupul american Ford a fost semnat in luna septembrie, iar finalizarea tranzactiei este prevazuta pentru 30 ianuarie 2008. Comisia Europeana a lansat, in urma cu o saptamana, o investigatie privind posibilele ajutoare de stat in cadrul tranzactiei si a cerut Romaniei sa suspende orice subventii pana la finalizarea investigatiei. Presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a precizat ca Executivul l-a delegat pe ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, sa ceara parlamentarilor sa amane dezbaterea proiectului de lege pana cand autoritatile romane vor primi din partea CE o decizie in cazul privatizarii Automobile Craiova. El a precizat ca autoritatile romane vor trimite Comisiei Europene un raport privind privatizarea Automobile Craiova, redactat de Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Mediului si Consiliul Concurentei.
Tariceanu e gata sa apere tranzactia la Bruxelles
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va pleca personal la Bruxelles, daca va fi cazul, pentru a pleda in favoarea privatizarii Automobile Craiova, care face obiectul unei investigatii a CE, aratand ca acest contract a fost incheiat cu respectarea regulilor privind ajutorul de stat, transmite Mediafax. "Ca stat membru, trebuie sa respectam cu totii regulile privind ajutorul de stat, iar Comisia Europeana vrea sa verifice daca aceste reguli au fost respectate. Nu e nici o problema. Ma voi duce personal la Bruxelles sa pledez pentru aceasta privatizare, daca va fi cazul, deoarece sunt convins ca este utila pentru economie si respecta regulile ajutorului de stat", a spus Tariceanu. El a mai spus ca a avut discutii telefonice cu comisarul european pentru Concurenta si ca a solicitat ca, la nivelul Comisiei Europene, procedurile sa se indeplineasca in termene cat mai scurte. Premierul a reluat totodata ideea ca Romania este un partener al Comisiei Europene, in calitate de membru al UE, iar Comisia nu trebuie tratata ca "Alfa si Omega", deoarece si la Bruxelles sunt "oameni care pot gresi".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.