"Cred ca daca vom dispune de informatii exacte, vom fi pregatiti sa facem ceea ce trebuie impreuna cu fortele irakiene, iar daca vom avea informatii (referitoare la rebelii kurzi) din Turcia, le vom transmite (mai departe)", a declarat Gates. Aceste
"Cred ca daca vom dispune de informatii exacte, vom fi pregatiti sa facem ceea ce trebuie impreuna cu fortele irakiene, iar daca vom avea informatii (referitoare la rebelii kurzi) din Turcia, le vom transmite (mai departe)", a declarat Gates. Aceste afirmatii au survenit in contextul in care Parlamentul turc a votat miercuri un text care permite Guvernului sa intre in nordul Irakului daca este nevoie, pentru a distruge bazele membrilor PKK, o grupare separatista kurda acuzata ca lanseaza de aici atacuri impotriva Turciei. Potrivit lui Gates, Statele Unite sunt hotarate sa coopereze cu Turcia in vederea reducerii amenintarii pe care o reprezinta rebelii PKK pentru securtitatea acesteia din urma. Cu toate acestea, Gates nu a precizat ce intelege el prin formula "ceea ce este necesar". Armata americana a aratat anterior ca fortele sale sunt implicate in prea multe alte operatiuni in Irak pentru a lupta si impotriva PKK, considerat totusi de Statele Unite o organizatie terorista. Gates a reiterat ingrijorarea Washingtonului cu privire la o eventuala deteriorare a relatiilor cu Turcia ca urmare a tensiunilor de la frontiera turco-irakiana si a unei rezolutii a Congresului american prin care Statele Unite recunosc genocidul impotriva armenilor sub Imperiul Otoman in timpul primului razboi mondial. Potrivit acestuia, exista un "risc real" ca Turcia sa restrictioneze aprovizionarea trupelor americane in Irak, care se face prin tranzitarea teritoriului turcesc, in cazul in care rezolutia ar fi votata. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.