Premierul israelian a vizitat Moscova, speriat de o eventuala intelegere nucleara intre Rusia si Iran.

Vizita-surpriza efectuata joi la Moscova de catre premierul israelian Ehud Olmert i-a oferit acestuia "perceptia ca Rusia este pre
Premierul israelian a vizitat Moscova, speriat de o eventuala intelegere nucleara intre Rusia si Iran.

Vizita-surpriza efectuata joi la Moscova de catre premierul israelian Ehud Olmert i-a oferit acestuia "perceptia ca Rusia este preocupata de faptul ca Iranul ar putea detine arme nucleare", precizeaza un oficial israelian, citat de "Jerusalem Post". Vizita vine la citeva zile dupa intilnirea dintre presedintele Vladimir Putin si omologul sau iranian Mahmud Ahmadinejad.

"Stim cit sinteti de preocupati de programul nuclear iranian si sint gata sa va impartasesc rezultatele vizitei mele (in Iran)", i-a spus presedintele Putin premierului israelian, inainte de inceperea discutiei private. Potrivit oficialilor israelieni, preocuparea principala a lui Ehud Olmert este legata de o presupusa intelegere intre Iran si Rusia cu privire la solutionarea crizei nucleare, la care liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a facut referire imediat dupa vizita lui Putin la Teheran. Khamenei a numit propunerea lui Putin "deosebita", iar apoi "demna de luat in considerare", fara insa a intra in amanunte.

Liderul israelian a exprimat si "ingrijorarea Israelului fata de incercarile Iranului si Siriei de a achizitiona arme rusesti, cu scopul de a modifica balanta de putere din regiune", se precizeaza intr-un comunicat al guvernului israelian. Totodata, Olmert i-a transmis liderului rus ca organizatia Hamas "joaca un rol distructiv" in Palestina si ar trebui izolata pe scena internationala. Rusia intretine legaturi cu gruparea Hamas, care este considerata in Israel si in Occident drept organizatie terorista.

Vizita premierului israelian se inscrie intr-o ofensiva diplomatica a Israelului, menita sa convinga statele cu drept de veto in Consiliul de Securitate ONU ca Iranul trebuie sa suporte sanctiuni tot mai aspre daca va continua programul nuclear. Ehud Olmert se va deplasa, duminica, in Franta, iar apoi in Marea Britanie, in timp ce ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, va efectua o vizita in China. Imediat dupa vizita sa in Iran, presedintele Putin a precizat ca nu exista probe care sa demonstreze ca Iranul urmareste sa imbogateasca uraniul pentru a obtine arma nucleara si ca Iranul nu trebuie supus unui nou set de sanctiuni de catre Consiliul de Securitate ONU.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.