Federatiile sindicale din invatamant denunta Guvernul ca "a uitat" sa coreleze salariile cadrelor didactice cu prevederea contractului colectiv de munca unic la nivel national, aprobat deja, care stabileste salariul minim pe economie la 880 lei pe
Federatiile sindicale din invatamant denunta Guvernul ca "a uitat" sa coreleze salariile cadrelor didactice cu prevederea contractului colectiv de munca unic la nivel national, aprobat deja, care stabileste salariul minim pe economie la 880 lei pentru absolventii cu facultate. In aceste conditii, filiala FSLI Dolj a cerut in justitie corectarea lefurilor, castigand saptamana trecuta definitiv si irevocabil procesul.
Mai ghinionista, Federatia Educatiei Nationale (FEN), a obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti doar amanarea, de doua ori, a sentintei pentru procesul intentat Guvernului, avand exact acelasi obiect. Termenul fixat pentru pronuntare este marti, 23 octombrie. Situatia salariilor s-a complicat, astfel, si mai mult in justitie, pentru ca dascalii din Dolj vor fi platiti in mod discriminatoriu fata de colegii lor din tara. Mai grava este, insa, atitudinea guvernantilor, care desconsidera munca profesorilor, platiti la nivel de muncitori necalificati, in ciuda diplomelor de studii superioare.
Ministrul Cristian Adomnitei nu pare insa deranjat de discriminarea profesorilor. El a declarat, senin, ca salariile vor fi corectate doar in cazul profesorilor din filialele sindicale care obtin hotarari judecatoresti in acest sens: "Cunosc situatia din Dolj, si ce pot spune este ca, acolo unde va exista o decizie a instantei, ne vom supune ei. In rest, vom cauta, dupa lansarea pachetului de legi ale Educatiei, sa vedem cum vor fi cresterile salariale in anul viitor, in ce etape, in ce sume". De altfel, seful Ministerului Educatiei sustine ca dascalii au lefuri destul de mari, comparativ cu anul 2004. "Salariile cadrelor didactice au crescut de trei ori din 2004 pana in 2007, adica cu 50,6% pentru profesorii universitari, cu 101,8% pentru conferentiari, lectori, asistenti, preparatori, si cu 89% pentru cadrele didactice cu grad I, iar pentru celelalte categorii de personal didactic, cu 79%", a precizat el.
FEN: "Educatia are doar 5%, restul e la cercetare"
Sindicalistii mai sunt revoltati si de faptul ca Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2008 fara o consultare prealabila a partenerilor sociali. "Ne-am trezit ca Guvernul a aprobat un buget pe care noi nu l-am vazut niciodata. In afara de aceasta propaganda goala, ca Educatia are 6%, ministrul minte asa cum minte si Guvernul, pentru ca acolo este inclusa si Cercetarea. In total, trebuiau 7% pe zona Educatiei si Cercetarii - Educatia 6% si Cercetarea 1%. Noi ne aflam in continuare pe o politica de abureala si de spus tot felul de minciuni fraierilor care stam toata ziua cu gura deschisa la televizor, sa-i vedem pe ei cum isi bat joc de noi. (...) Sigur ca sunt bani mai multi - in fiecare an a crescut acest buget, si in sfarsit intram intr-o evolutie de bun simt, dar asta nu inseamna ca s-au intamplat minuni. Iar, daca in acest context al bugetului nu exista nici un fel de discutie legata si de investitii in resursa umana - de modul cum vor arata salariile in 2008 in Educatie, iar Guvernul refuza sa faca negocieri cu FEN, desi noi am cerut insistent acest lucru, de cateva luni - lucrurile nu sunt in regula", ne-a declarat Catalin Croitoru, liderul FEN.
Fara bilete de odihna
Profesorii mai considera discriminatoriu si faptul ca au fost "taiati" de la biletele de odihna in anul 2008. "Lipsa de respect a cabinetului Tariceanu fata de salariatii din invatamant a depasit orice limita prin neacordarea biletelor de odihna, in timp ce pentru functionarii guvernamentali s-a prevazut un nou privilegiu: acordarea tichetelor cadou de patru ori pe an (de Paste, Craciun, ziua onomastica si cea de nastere). Guvernul vrea sa ne pedepseasca pentru ca am avut curajul si demnitatea de a apela la justitie in vederea asigurarii respectarii legilor si acordurilor in vigoare", ne-a declarat Aurel Cornea, liderul FSLI.
Sindicalistii cer Guvernului ca, in schimbul biletelor de odihna, sa primeasca o prima de vacanta echivalenta cu un salariu de baza, amenintand cu proteste daca cererea nu va fi solutionata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.