Romanii vor simti si ei scumpirea carburantilor la pompa incepind cu saptamina viitoare.

Pretul petrolului se mentine in apropierea nivelului-record de 90,02 de dolari pe baril, atins dupa inchiderea sedintei de joi a bursei, pe fond
Romanii vor simti si ei scumpirea carburantilor la pompa incepind cu saptamina viitoare.

Pretul petrolului se mentine in apropierea nivelului-record de 90,02 de dolari pe baril, atins dupa inchiderea sedintei de joi a bursei, pe fondul deprecierii dolarului la un nou minim istoric fata de euro si al temerilor cu privire la stocurile de combustibil pentru iarna, transmite Reuters.

Cotatia petrolului de referinta pe piata americana, cu livrare in luna noiembrie, a urcat la 00:49 GMT, cu 5 centi, la 89,52 dolari pe baril, dupa ce a cistigat pina la inchiderea sedintei bursiere precedente 2,07 dolari pe baril. Dolarul a scazut la un nou minim istoric fata de moneda unica europeana, din cauza datelor nevaforabile cu privire la piata locurilor de munca si a scaderii cu o treime a profitului celei de-a doua banci din SUA.

Teodor Chirilescu, director general adjunct al Lukoil Romania, ne-a declarat ca romanii vor simti diferentele de pret la carburanti incepind cu saptamina viitoare.

"Scumpirea ar trebui sa fie de citiva bani pe litru, teoretic, insa pretul depinde de ceea se intimpla cu cotatiile zilele acestea. Momentan, produsele noastre sint la o cotatie de 87-88 de dolari pentru un baril, daca ajunge pretul la 91 de dolari sau peste, trebuie refacut calculul pretului la litrul de carburant", a precizat Chirilescu.

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, spunea anul trecut ca, atunci cind pretul barilului de petrol creste cu 10 dolari, romanii simt o scumpire a litrului de carburant la pompe de aproximativ 2.000 de lei vechi (0,2 lei noi).

"Continuarea scaderii dolarului a incurajat investitiile in petrol, ca un mod de protectie impotriva deprecierii monedei americane", a declarat David Moore, analist pe domeniul burselor de marfuri la Commonwealth Bank of Australia.

Cresterea petrolului de la nivelul de 70 de dolari la jumatatea lunii august a fost sprijinita de bancile centrale, care au injectat lichiditati pe pietele financiare, pentru a asigura functionarea la parametri normali pe parcursul crizei din sectorul de creditare.

De asemenea, tensiunile dintre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului au sustinut trendul ascendent al titeiului, intrucit traderii se tem de o eventuala intrerupere a livrarilor de petrol din Orientul Mijlociu.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol este ingrijorata de cresterea cotatiei petrolului peste valoarea ajustata la inflatie, de 100 de dolari pe baril, si ar putea convoca, mai devreme decit este programata, o intilnire pentru a discuta o noua majorare a cotelor productiei de titei.

Cu toate ca stocurile de petrol s-au majorat saptamina trecuta, acestea se mentin cu 4% sub valoarea de anul trecut, in timp ce rezervele de benzina si produse distilate sint cu 7% sub nivelul anului trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.