Premierul moldovean Vasile Tarlev a declarat ca initiativa legislativa care prevede ca persoanele cu cetatenie duba sau multipla sa nu poata obtine functii publice este si o "cerinta a Uniunii Europene", relateaza BBC Romania. Initiativa lui Tarlev e
Premierul moldovean Vasile Tarlev a declarat ca initiativa legislativa care prevede ca persoanele cu cetatenie duba sau multipla sa nu poata obtine functii publice este si o "cerinta a Uniunii Europene", relateaza BBC Romania. Initiativa lui Tarlev este dur contestata de analistii politici care afirma ca a€žceea ce sutine Tarlev este o miciuna. In UE se tinde catre acceptarea dublei cetatenii in functiile administrative". MOTIVATIE. Premierul a precizat, de asemenea, ca potrivit informatiilor pe care le detine nici un ministru sau membru al aparatului guvernamental nu are dubla cetatenie. Intrebat de BBC care ar putea fi pericolul daca un functionar public ar avea dubla cetatenie, Tarlev a declarat: "Este prematur sa patrundem in esenta sau sa interpretam, deoarece aceasta nu este forma finala a legii. Este prima lectura. Nici in Uniunea Europeana nu este permis ca intr-o tara, functiile publice sa fie detinute de persoane cu cetatenie multipla. De aceea, eu consider ca este normal". El a precizat, de asemenea, ca legea nu va fi retroactiva. "Cetatenii care in prezent sunt functionari publici, vor trebui sa decida ce vor, intr-o perioada de timp «x», de exemplu o luna, doua sau trei, atunci cand va fi adoptata legea. Noi permitem cetateanului sa aleaga liber: cetatenie multipla sau functie publica. Daca doreste sa fie functionar public, atunci se dezice de dubla cetatenie. Daca doreste dubla cetatenie, atunci trebuie sa renunte la functie si sa se indrepte catre un post care nu impune limite", a adaugat el. CONTRE. Analistul politic Dan Dungaciu sustine insa ca legea nu este conforma cu spiritul si legislatia europeana. "In Europa, tendinta actuala este de a se renunta la stipularile din legislatie care interzic dubla cetatenie pentru functionarii publici sau persoanele implicate in politica nationala", a explicat el. "Nu poti invoca legea europeana in acest caz, deoarece exista legislatii diferite. Spiritul european insa tinde catre acceptarea dublei cetatenii in functiile administrative", a mai spus Dungaciu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.