Formidabila ascensiunea lui Gigi Becali ca om politic! Formidabila se anunta si decaderea sa. Sintem, de citeva saptamini, chiar martorii ei.

Oare Hrebenciuc o mai fi prieten cu patronul de la Steaua? Recunoasteti ca, dupa ultimele
Formidabila ascensiunea lui Gigi Becali ca om politic! Formidabila se anunta si decaderea sa. Sintem, de citeva saptamini, chiar martorii ei.

Oare Hrebenciuc o mai fi prieten cu patronul de la Steaua? Recunoasteti ca, dupa ultimele evenimente, aceasta e o intrebare. Vicleanul strateg pesedist, creator totodata al personajului politic numit Gigi Becali, a declarat, pentru Cotidianul in urma cu citeva zile, ca in cazul in care Steaua nu va invinge pe Sevilla in Champions League, PNG-CD are toate sansele sa nu atinga pragul electoral de 5%.

"Politicianul" (da, stiu ca suna straniu, dar nu luati formula in serios pina la capat!) Gigi Becali a fost disputat, in privinta "retetei de preparare" a acestuia, de doua curente de opinie distincte. Primul: Becali e un produs politic care a folosit la un moment dat fotbalul ca trambulina, dar care a devenit autonom, putind evolua, cu succes, in afara acestui sport care a mai produs "politicieni" de conjunctura, nici unul insa de notorietatea si cu succesul latifundiarului din Pipera. Al doilea: politicianul Becali e legat printr-un cordon ombilical de fotbal; taierea acestuia ar echivala cu devitalizarea acestui "produs politic". Inclin sa dau credit mult mai mare celei de-a doua "linii de argumentare".

Sa punem putin sub lupa prima varianta: Becali-autonomul (luminii?). Becali lipsit de fotbal se vrea un crestin exemplar care da bani cu nemiluita (citeva exemple numai: 100 de euro unui pusti care striga numele Stelei, citeva milioane la Athos, alte citeva unor IPS care au probele cu dosarul lor de Securitate, citeva sute de mii la Vadu Rosca). Se vrea, mai mult, un ins atins (dar ce spun eu "atins"? e mai mult, e "uns") de Dumnezeu care spune ca vrea sa se sacrifice pentru oamenii sarmani, pentru cei care nu se pot ajuta singuri. Fundamental - indiferent daca da bani (pindind atent daca gestul sau a fost inregistrat de ochiul lacom al camerei de luat vederi) sau daca vrea sa se sacrifice intrind in politica -, Becali spune ca VREA PUTEREA. O vrea pentru ca el crede in sine ca este garantia mintuirii. Sigur, are si pacate; el insusi recunoaste ca e vanitos, dar lumea nu e in stare sa patrunda atit de adinc in miezul Bibliei pina acolo unde a ajuns el si sa inteleaga ca trufia nu e - cum e! - cel mai mare pacat pentru un crestin autentic.

Avem, asadar, in aceasta varianta, o caricatura care zbiara isteric si care vorbeste in limbaj paranoid! Adaugati la "Gigi-autonomul" - iar adaosul acesta este esential - si cearta sa murdara cu Gheorghe Hagi. Cearta in urma careia am aflat despre crestinul Becali ca a fost "pestele" marelui fotbalist.

Ramine, prin urmare, mai solida in picioare, varianta numarul doi. Hrebenciuc stie bine ce spune. Becali are stofa de actor, are bani de patron, dar, lasat singur, nu e politician. Sondajele de opinie de dupa scandalul cu Hagi dau cifre in scadere pentru Gigi Becali. Dupa maniera in care vorbeste - si care demonstreaza ca nu a invatat nimic din ce s-a intimplat cu el in ultimele doua luni - e probabil ca acum asistam doar la preludiul declinului sau ca "politician". Ne-am speriat degeaba.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.