Polonezii se pregatesc sa aleaga maine un nou Parlament, intr-un scrutin care se anunta similar unui referendum pentru sau impotriva fratilor gemeni conservatori Lech si Jaroslaw Kaczynski, controversati atat in tara lor, cat si in Uniunea Europea
Polonezii se pregatesc sa aleaga maine un nou Parlament, intr-un scrutin care se anunta similar unui referendum pentru sau impotriva fratilor gemeni conservatori Lech si Jaroslaw Kaczynski, controversati atat in tara lor, cat si in Uniunea Europeana, transmite Mediafax.
Indecisa timp de mai multe saptamani, cursa a fost relansata de victoria, pe cat de categorica, pe atat de neasteptata, a liderului opozitiei liberale, Donald Tusk, in cadrul unei dezbateri televizate cu premierul Jaroslaw Kaczynski. Premierul a parut slab pregatit si putin pus la curent cu preocuparile concrete ale polonezilor, precum cresterea recenta a preturilor la alimente sau salariile foarte mici ale asistentelor.
Principalul partid de opozitie din Polonia va incerca sa retraga rapid trupele poloneze din Irak, in cazul in care va castiga alegerile parlamentare de duminica, a anuntat vineri liderul Platformei Civice, Donald Tusk. Fostul presedinte polonez Lech Walesa le-a cerut cetatenilor sa respinga puterea fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski, presedintele si respectiv premierul Poloniei.
Cursa stransa
Analistii apreciaza ca scrutinul este mai deschis decat niciodata. Dupa ce Camera Deputatilor a decis, la 7 septembrie, sa organizeze alegeri legislative anticipate, partidul conservator si nationalist Lege si Justitie (PiS) al fratilor Kaczynski isi disputa primul loc in sondaje cu Platforma Civica (PO) a lui Donald Tusk, o formatiune liberala si proeuropeana. Cele doua partide oscileaza intre 30 si 40 la suta din sufragii. Fortele de stanga, inlaturate de la putere in septembrie 2005 in urma unor cazuri de coruptie, incearca sa recastige electoratul, fiind creditate cu circa 15 la suta din intentiile de vot, in pofida unei reinnoiri a membrilor si a aliantei cu formatiuni de centru in cadrul LiD (Stanga si Democrati). Institutele de sondare a opiniei publice apreciaza ca o singura alta formatiune poate depasi pragul electoral de cinci la suta necesar pentru a intra in Parlament, partidul taranesc PSL, aflat in prezent in opozitie. Aliatii fratilor Kaczynski pana in vara, formatiunea ultracatolica de extrema-dreapta Liga Familiilor Poloneze (LPR) si partidul popular Autoapararea, discreditat de scandalurile sexuale in care au fost implicati liderii sai, risca sa fie eliminate.
Gemenii controversati
Gemenii Kaczynski au reusit ceea ce si-au propus, anume sa devina singurul raspuns politic pentru dreapta patriotica si catolica, dar si pentru toti perdantii din perioada post-comunista. De asemenea, ei au reusit sa castige marea majoritate a ascultatorilor postului ultracatolic foarte influent Radio Maryja, potrivit unui studiu recent. In acelasi timp, insa, ei au descurajat o parte a alegatorilor din mediul urban, educati, care fusesera atrasi de programul anticoruptie al PiS. In doi ani de cand au ajuns la putere, cei doi gemeni care au castigat in toamna lui 2005 atat prezidentialele, cat si legislativele au polarizat electoratul. Unii cetateni lauda politica lor sociala, refuzul de compromis in cadrul Uniunii Europene si atacurile impotriva Germaniei. Altii, dimpotriva, critica blocajul pe care ei il genereaza in UE, obsesia pentru legea lustratiei, confiscarea presei publice si dezinteresul fata de reformele economice. "Acesta va fi un mare referendum pentru sau impotriva (fratilor) Kaczynski", apreciaza Eryk Mistewicz, un consultant influent care considera ca PiS are sansa de a obtine majoritatea absoluta a celor 460 de mandate din Dieta (Camera inferioara a Parlamentului). De altfel, acesta este si obiectivul secret al premierului Jaroslaw Kaczynski cu care, dupa doi ani de guvernare prin metode controversate, nici un partid nu este pregatit sa se alieze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.