Liderii UE au cazut de acord asupra textului unui tratat european care va inlocui, din 2009, Constitutia respinsa de francezi si olandezi.

"Dupa toate prin cite am trecut in ultimele cinci luni, ar trebui sa le piara cheful tuturor de probleme institutionale!", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy dupa ce liderii UE au reusit sa se puna de acord vineri, la Lisabona, asupra unui tratat european care sa il inlocuiasca pe cel respins de francezi si olandezi in 2005.

Prin consensul stabilit la Lisabona, UE demonstreaza ca a reusit sa treaca peste disensiunile interne si sa aduca in aceeasi barca Polonia si Italia, care amenintau sa dinamiteze coeziunea comunitara. Acestea aveau nemultumiri legate de sistemul de vot din UE si respectiv distribuirea mandatelor de eurodeputat. Ultimele rezerve ale Poloniei si Italiei, care blocau un acord, au fost depasite in noaptea de joi spre vineri.

Varsovia a obtinut un compromis prin care tarile aflate in minoritate cind se voteaza anumite masuri pot amina luarea unor decizii. La rindul sau, Roma a obtinut un mandat de deputat in plus in Parlamentul European, ajungind astfel la egalitate cu Marea Britanie si aproape de numarul eurodeputatilor pe care ii va avea Franta. Austria primise si ea, mai devreme, dreptul de a limita in continuare numarul studentilor straini din universitatile sale ; Comisia Europeana a acceptat sa isi suspende timp de cinci ani actiunea in justitie impotriva Austriei in acest sens. La rindul sau, Bulgaria va avea dreptul de a numi moneda unica europeana ‘’evro’’, in scriere chirilica, in loc de euro.

Noul tratat, care va fi semnat la 13 decembrie, va trebui ratificat de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar si va intra astfel in vigoare in 2009. Acestea nu vor fi nevoite sa o faca insa prin referendum, intrucit liderii au fost de acord ca, de fapt, el le amendeaza, nu le inlocuieste pe cele existente. Numai Irlanda este obligata prin Constitutie sa organizeze referendum, celelalte tari preferind sa nu riste un vot popular negativ asupra documentului.

Conform prevederilor noului tratat, UE va deveni persoana juridica unica, cu capacitate de reprezentare pentru toate statele. Uniunea va avea un presedinte al Consiliului European pe termen mai lung decit cele sase luni actuale si un responsabil cu politica externa. Presedintele Consiliului European va avea un mandat de doi ani si jumatate si va putea detine doua mandate. Se extind competentele Parlamentului European si creste rolul parlamentelor nationale in cooperarea cu acesta si cu Comisia Europeana. Referitor la procesul de luare a deciziilor, pina in 2014 urmeaza sa intre in functiune votul cu dubla majoritate, care va inlocui regula actuala a consensului si a dreptului de blocaj al oricarui stat. Acest principiu inseamna ca deciziile se iau de catre 55 la suta din statele membre, care reprezinta insa 60 la suta din populatia UE. Daca pina in 2014, un singur stat va cere aminarea introducerii acestui principiu, atunci regula va fi introdusa cel mai tirziu in 2017. De asemenea, din 2014, doar doua treimi din statele UE, prin rotatie, vor avea comisari europeni.

Se spera ca noul tratat va accelera luarea deciziilor. Acesta evita in schimb, de teama rezistentei politice a multor state, introducerea unor elemente ce ar putea fi interpretate drept caracteristice unui ‘’suprastat’’, cum ar fi un imn si un steag ale Uniunii.

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Lisabona, la ora 1 a diminetii, ora 3 la Bucuresti. Seful statului a venit la declaratie, in premiera, alaturi de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. "Europa are tratat" au fost cuvintele lui Basescu, dupa sapte ore de negocieri.

Cea de-a doua si ultima zi a summitului a fost consacrata oficial problemelor economice, din strategia de la Lisabona. Documentul, care a fost lansat in martie 2000, are ca principal obiectiv sa faca din Europa, pina in 2010, cea mai competitiva si mai dinamica economie din lume. (Cristian Oprea - Lisabona, Oana Popescu)