Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind lucrari ale lui Dvorák, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compositor.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul o aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este Antonín Dvorák, din a carui opera au fost selectate trei dintre cele mai populare lucrari: Simfonia nr. 9 in mi minor, „Din Lumea Noua" (Op. 95), Uvertura „Carnavalul" (Op. 92) si Scherzo Capriccioso (Op. 66). Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in ianuarie 1994, la Studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului de origine estoniana Paavo Järvi.

Nascut in 1841 in Boemia, Antonín Dvorák este considerat unul dintre cei mai mari compozitori cehi ai tuturor timpurilor. Admiratia sa pentru Mozart, Haydn, Beethoven si Schubert l-a facut sa-si formeze o estetica muzicala nationalista cu forma clasica, adica pastrind pricipiile clasice chiar si in privinta armoniei si a tonalitatii, chiar daca se disting influente puternice ale marilor romantici germani - Wagner si Brahms, de la care preia acel gust aparte pentru orchestratie si tonalitati puternice. A abordat nenumarate genuri, insa ceea ce i-a reusit admirabil in muzica simfonica nu a avut o primire la fel de buna in cazul formelor instrumentale: criticii vremii ii considerau compozitiile pentru pian drept niste simple lucrari menite a fi cintate intr-un salon, iar in cazul muzicii dramatice, operele sale, compuse dupa modelul impus de Smetana si de Wagner, i s-a reprosat o lipsa de talent pentru drama.

Opera lui Dvorák se imparte, in general, in trei perioade care corespund etapelor importante din viata sa: perioada de formare, in care se observa influente clasice si wagneriene, perioada slava, centrata pe un nationalism aparte, care a inspirat o serie de dansuri, si perioada americana, cel mai bine imortalizata in cea de-a noua simfonie, „Din Lumea Noua". In afara de aceasta simfonie si de fulminanta uvertura „Carnavalul", piesa centrala a ciclului „Natura, Viata si Dragostea", CD-ul oferit de Cotidianul mai cuprinde Scherzo Capriccioso. Aceasta piesa, interpretata mai rar astazi, a fost o vreme indelungata una dintre cele mai populare lucrari ale lui Dvorák, facind parte dintre selectiile de concert ale unor mari dirijori. Scherzo Capriccioso a fost compus in 1883, intr-o perioada de maxima productivitate a lui Dvorák. Tema principala e inspirata de dansurile populare cehesti, insa compozitorul strecoara treptat elemente de armonie si modulatie specifice muzicii europene dominante in acea epoca.

Cum se descurca la pupitru dirijorul Leonard Slatkin aflati pe www.cotidianul.ro/select