Romanul ĄGalaad", pe care Cotidianul vi-l ofera miercurea viitoare, urmareste trei generatii de clerici crestini care au luptat pentru abolirea sclaviei in Statele Unite.

Ajuns la 76 de ani si simtind ca i se apropie sfirsitul, reverendul John Ames se decide sa lase nepotului sau in virsta de sapte ani o istorie a familiei. Bunicul si tatal naratorului au avut in comun cu acesta numele de John Ames, cariera clericala si lupta pentru drepturile omului.

Povestita ca saga unei familii, ĄGalaad" este, in mic, istoria Americii, pornind din timpul Razboiului de Secesiune si ajungind pina la mijlocul secolului al XX-lea, in 1956. Mai mult decit atit, cartea vorbeste despre valorile umane, despre tati si fii, despre credinta si familie si, una peste alta, despre dragostea in stare pura. Desi in roman exista destul de multa actiune, impresia generala pe care ti-o da lectura cartii este ca seamana mai mult cu o bine ticluita predica teologica sau cu o frumoasa culegere de sfaturi si invataturi.

Marilynne Robinson a marturisit ca in romanul sau a pornit de la o poveste reala. Localitatea numita in carte Galaad a fost in realitate micul oras Tabor din sud-vestul statului Iowa, loc bine cunoscut in istorie pentru importantul rol jucat de catre locuitorii sai in miscarea abolitionista.

De asemenea, unul dintre personajele centrale din carte, bunicul naratorului, a avut un corespondent real in persoana reverendului John Todd, un cleric din orasul Tabor care a ascuns in biserica sa arme, munitie si provizii pentru armata strinsa sub conducerea lui John Brown, un erou al miscarii de abolire a sclaviei.

In 1857 John Brown a condus actiuni de gherila in Missouri pentru a elibera familii intregi de sclavi. Mai tirziu, in 1859, Brown a atacat cu un grup de soldati arsenalul militar al Statelor Unite din West Virginia pentru a face rost de arme cu care sa lupte impotriva statelor sudiste ce se impotriveau eliberarii sclavilor.

Programul lansarilor de carte, al colocviilor si al cenaclurilor de la Muzeul Literaturii, pe www.cotidianul.ro/select