Imigrantii marocani si romani amenintati cu demolarea locuintelor ilegale si-au unit fortele impotriva politiei spaniole.

Aproape 30 de persoane au fost ranite, joi dimineata, in urma unei ciocniri intre fortele de ordine spaniole si imigrantii romani si marocani din suburbia madrilena Canada Real Galiana. Politia avea misiunea de a demola mai multe locuinte improvizate, deoarece primaria Madridului a decis ca acestea erau construite ilegal pe domeniul public. Noua marocani au fost arestati, iar 23 de politisti au fost raniti, relateaza cotidianul spaniol "El Pais". Printre imigrantii raniti se afla si o femeie insarcinata.

Confruntarea a izbucnit in momentul in care politistii incercau sa determine o familie de marocani sa-si paraseasca locuinta, care urma sa fie demolata. Cei patru membri ai familiei s-au opus si au primit sprijinul celorlalti imigranti, care au aruncat in politisti cu pietre si obiecte din sticla. Fortele de ordine au ripostat folosind gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. "Semana cu Palestina. Unii marocani aveau arme albe, unul dintre ei a furat arma unui politist", a declarat purtatorul de cuvint al Confederatiei spaniole a politiei, Rodrigo Gavilan, citat de AFP.

Suburbia Canada Real Galiana se afla la aproximativ 30 de minute de centrul capitalei spaniole si este locuita de circa 30.000 de imigranti, majoritatea marocani si romani. Acestia si-au construit ilegal peste 2.000 de locuinte, care se intind pe distanta de 15 kilometri. Politia mai darimase citeva locuinte improvizate, la inceputul lunii, stirnind protestele imigrantilor deoarece acestia nu au avut timp sa-si salveze bunurile aflate in case.