Un reprezentant al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) a depus ieri ca proba in dosarul cautatorilor de comori din Muntii Orastiei, actele prin care a fost alocata o suma de 480.000 de euro pentru recuperarea a sapte bratari dacice din aur. Juris
Un reprezentant al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) a depus ieri ca proba in dosarul cautatorilor de comori din Muntii Orastiei, actele prin care a fost alocata o suma de 480.000 de euro pentru recuperarea a sapte bratari dacice din aur. Juristul din cadrul MCC a depus la Tribunalul Hunedoara, in dosarul cautatorilor de comori din Muntii Orastiei, in care sunt inculpati 13 hunedoreni acuzati ca ar fi descoperit in situri arheologice 15 bratari dacice din aur pe care le-ar fi traficat in strainatate, acte prin care se arata ca ministerul a cheltuit pana acum 480.000 de euro pentru recuperarea a sapte bratari dacice din aur, alte doua astfel de piese fiind ridicate in mod gratuit de la persoane care le detineau in mod ilegal.
"Avocatii partilor au cerut depunerea si altor acte din partea ministerului, lucru care se va intampla la termenul urmator", a declarat juristul Mihai Vasile, citat de Mediafax. Ministerul Culturii si Cultelor este parte civila in procesul hunedorenilor acuzati ca ar fi facut sapaturi ilegale in siturile arheologice din muntii Orastiei, in urma carora ar fi descoperit 15 bratari dacice din aur care ar cantari in total 20 de kilograme, pe care le-ar fi traficat pe piata neagra, mai ales in strainatate. "La Ministerul Culturii si Cultelor se lucreaza la o evaluare a celor 15 bratari dacice din aur. Probabil ca suma vehiculata pana acum, 1,5 milioane de euro, va fi depasita", a mai spus reprezentantul Ministerului Culturii.
Rascumparate
Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 980.000 de lei de la un colectionar american. Acestea au fost aduse in tara la jumatatea lunii ianuarie si au fost expuse la MNIR. Cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre autoritatile judiciare franceze. O alta bratara geto-dacica din aur a fost recuperata in luna iunie, la Baia Mare, de la un hunedorean. Ultimele trei bratari dacice expuse la Muzeul National de Istorie al Romaniei (MNIR) au fost recuperate in august din Elvetia si din SUA. Rascumpararea celor doua bratari dacice din Elvetia a costat 140.000 de euro, iar cea din SUA - 60.000 de dolari, banii fiind alocati de MCC. Cele noua bratari dacice din aur, recuperate pana in prezent de statul roman, se afla in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei.
Sechestru asigurator
Magistratii de la Tribunalul Hunedoara au decis instituirea sechestrului asigurator pe masini, apartamente si partile sociale detinute la diferite firme de o parte dintre inculpatii in dosarul cautatorilor de comori. La Tribunalul Hunedoara a avut loc ieri o noua infatisare in procesul hunedorenilor acuzati ca ar fi facut sapaturi ilegale in siturile arheologice din Muntii Orastiei, in urma carora ar fi descoperit 15 bratari dacice din aur care ar cantari in total 20 de kilograme si pe care le-ar fi traficat pe piata neagra, mai ales in strainatate. Procurorii au cerut instantei instituirea de sechestru asigurator pe bunurile detinute de sase dintre cei 13 inculpati in dosar. Judecatorul a admis in parte cererea procurorilor si a desemnat un executor judecatoresc care va duce la indeplinire dispozitia, cand ea va fi definitiva. "Decizia privind instituirea sechestrului pe bunurile pe care procurorii au dovedit ca apartin inculpatilor poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile", a afirmat judecatorul. Potrivit magistratului, inculpatii se vor putea folosi de bunuri asupra carora se va pune sechestru, dar nu au voie sa le instraineze, altfel vor fi cercetati pentru sustragerea de sub sechestru. De asemenea, atat procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, cat si avocatii inculpatilor au cerut suplimentarea probatiunii si audierea si a altor martori. Mai mult, judecatorul le-a propus celor implicati in proces ca dr. Barbara Deppert Lippitz, considerata expertul numarul unu in antichitati din Germania, care de peste 30 de ani isi desfasoara activitatea in cadrul Camerei de Comert din Frankfurt pe Main, sa fie audiata de o comisie rogatorie internationala, insa avocatii au afirmat ca vor ca expertul sa fie audiat in sala Tribunalului Hunedoara, unde se desfasoara procesul. La unul dintre termenele urmatoare se va lua o decizie in acest sens. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.