Capitala Germaniei si-a transformat istoria zbuciumata in atractii turistice. Dupa fiecare tragedie, Berlinul a fost recladit, sporindu-si farmecul.   Turisti de toate neamurile strabat orasul in zeci si zeci de grupuri, pe jos sau pe biciclet
Capitala Germaniei si-a transformat istoria zbuciumata in atractii turistice. Dupa fiecare tragedie, Berlinul a fost recladit, sporindu-si farmecul.   Turisti de toate neamurile strabat orasul in zeci si zeci de grupuri, pe jos sau pe bicicleta, in autobuze supraetajate sau cu ambarcatiunile de pe Raul Spree, cu velotaxiurile sau cu trasura. "Nodul de retea" este, inevitabil, Alexanderplatz. Pentru estici, traseul trece prin Marx-Engels Forum spre Muzeul RDG, in apropiere de care sunt expuse la vanzare caciuli sovietice si decoratii din vremurile de trista amintire. La doi pasi, intre bratele raului se afla o atractie ce nu poate fi ratata, Domul. Urmeaza Insula Muzeelor, renumita pentru complexul celor patru cladiri in care poti urma un curs intensiv de istorie a lumii, dar si de arta. In drum spre Poarta Brandenburg se intind mastodontii arhitecturali: Universitatea Humboldt, Opera, ambasade, Muzeul Kennedy.       DINCOLO DE POARTA. Lectia de istorie continua cu fostul Reichstag, unde acum isi are sediul Bundestagul (Parlamentul german). Vizitatorii pot patrunde in grandioasa cladire, in varful careia a fost construita o cupola de sticla. Zidul Berlinului se vinde bucata cu bucata in magazinele de suveniruri, dar placi intregi au fost pastrate doar in zonele cu semnificatie deosebita. In Potsdamer Platz, ele servesc drept suport pentru fotografii din vremea razboiului rece, fiind o adevarata expozitie in plina strada. Cea mai lunga portiune de zid se afla pe fosta Prinz-Albrecht-Strasse, fix deasupra ruinelor complexului de cladiri ce gazduia sediile SS si Gestapo. Trecand pe langa Checkpoint Charlie, candva punctul de frontiera cel mai cunoscut intre Berlinul de Est si cel de Vest, turistul revine in Alexanderplatz, pentru o cina la inaltime. Si la figurat, dar si la propriu, in turnul televiziunii, inalt de 368 de metri. Cafeneaua-restaurant din "glob", plina zi si noapte, se roteste oferind intreaga panorama a orasului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.