Guvernul pakistanez crede ca, in spatele atentatului comis, in noaptea de joi spre vineri la Karachi, indreptat impotriva fostului premier Benazir Bhutto si soldat cu 130 de morti si peste 400 de raniti, se afla mana integralistilor islamici. La randul ei, Bhutto, revenita, joi, in Pakistan dupa opt ani de exil autoimpus, sutine ca autorii atacului, cel mai sangeros din istoria tarii, sunt oamenii regimului islamist al generalului Zia Ul Haq (mort in 1988 intr-un misterios accident aerian si care a contribuit, in 1979, la caderea guvernului pakistanez condus de Ali Bhutto, tatal lui Benazir, si, ulterior, la executarea acestuia). Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a denuntat atentatul drept "o conspiratie impotriva democratiei", iar SUA, Rusia, Germania, China, NATO si ONU au condamnat sangerosul atac.
Doua explozii intr-o succesiune rapida s-au produs joi spre vineri noaptea in multimea care o insotea pe Benazir Bhutto. Cele mai multe victime sunt politisti si membri ai partidului lui Benazir Bhutto, care iesisera in strada pentru a o intampina. Deflagratiile au fost provocate de o grenada si de un dispozitiv cu 15-20 kilograme explozibil care a fost purtat de un kamikaze. Pentru cei care vor furniza informatii despre autorii atacului recompensa pusa la bataie de autoritati se ridica la cinci milioane de rupii (82.000 dolari). "Stiu exact cine a vrut sa ma ucida. Demnitari ai fostului regim al generalului Zia se afla astazi in spatele actelor extremiste si al fanatismului", a declarat, imediat dupa comiterea atacului, pentru revista franceza Paris Match, fostul premier pakistanez. Benazir Bhutto a mai spus ca "talibanii si extremistii islamisti nu pot actiona pe cont propriu, nu pot organiza atentate sinucigase dintr-o grota, in munti, ci au nevoie de logistica, de mancare, arme si de cineva care sa ii comande". Cel putin trei grupari teroriste au amenintat ca o vor ucide pe Bhutto, aliata a presedintelui Musharraf si, implicit, a americanilor, in lupta impotriva terorismului, daca se va intoarce in tara. In pofida acestor amenintari, Benazir Bhutto declara, inainte de a reveni in Pakistan, ca nu se teme de un atac impotriva sa intrucat "adevaratii musulmani nu ucid o femeie". Intr-o demonstratie de curaj, fostul premier, care conduce cea mai mare fomatiune politica, Partidul Poporului din Pakistan (PPP) si care si-a decretat ca tel combaterea extremismului, a refuzat orice masura de securitate din momentul in care a pasit pe pamant pakistanez si nu a ocolit baile de multime. Timp de noua ore, pe traseul parcurs de la aeroportul din Karachi si pana in momentul producerii atacului, Bhutto nu a beneficiat de nici un fel de paza, salutandu-si sustinatorii de la inaltimea camionului blindat care a transportat-o.
Capul atentatorului, la TV
Oficiali din cadrul fortelor de securitate de la Karachi considera ca atacul este opera militiilor fidele lui Baitullah Mehsud, banuit ca are legaturi cu reteaua Al Queda. Politia pakistaneza a anuntat ieri ca l-ar fi descoperit pe presupusul autor al atentatului, in prezent fiind efectuate teste ADN pentru a se stabili daca un cadavru dezmembrat si care prezinta semne caracteristice ale unui atentator sinucigas este intr-adevar al autorului carnagiului. Posturile de televiziune pakistaneze au difuzat imagini cu capul presupusului autor al atentatului.
Jocul serviciilor secrete
Sotul lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, acuza insa serviciile secrete pakistaneze pentru comiterea carnagiului, iar tot mai multi cetateni sunt de acord cu acest lucru. La aceeasi concluzie pare sa fi ajuns si fostul premier care a cerut ieri destituirea sefului serviciilor secrete pakistaneze (ISI), acuzat de nenumarate ori ca joaca la doua capete si ca incearca, de fapt, sa ajunga la un acord cu militiile fundamentaliste si cu liderii filotalibani si pro Al Queda din zona de granita cu Afganistanul. La randul sau, presedintele Pervez Musharraf, care a preluat puterea in urma cu opt ani printr-o lovitura de stat si care negociaza de mai multe luni un acord de partajare a puterii cu Bhutto, a "condamnat acest atac in termenii cei mai fermi", vorbind despre "un complot impotriva democratiei". Agentiile de presa reamintesc ca revenirea lui Bhutto in Pakistan s-a datorat acordului la care fostul
prim-ministru a ajuns cu Pervez Musharraf - a carui realegere, in fruntea statului, la 6 octombrie, a starnit proteste masive. Cel mai probabil, Bhutto si Musharraf urmeaza sa imparta puterea dupa alegerile lgislative din ianuarie 2008. Mostenitoare a celui mai iubit politician din Pakistan, Zulfiqar Ali Bhutto, (alungat de la putere in 1979) Benazir a parasit tara in 1999, la scurta vreme de la venirea la putere a lui Musharraf, printr-o lovitura de stat, pentru a scapa de acuzatiile de coruptie. Ea a fost sef al guvernului de doua ori, dar, de fiecare data, Cabinetul sau a fost demis inainte de terminarea mandatului.n