Daca stii cum sa ii iei urma puternicului Marte sau a micului Pluto si cum sa privesti in ochii Reginei de Spade, poti afla informatii-cheie despre ce te asteapta in viata, spun adeptii celor oculte. Cine crede doar in lucrurile limpezi ca lumina zilei spune ca asta e o cale prea usoara ca sa fie adevarata.

PRO • Gabriel Cotabita

Tarotul e magic

Sint pasionat de tarot, probabil si din cauza ca sint Scorpion, zodia asta iti da o inclinatie spre metafizic, spre zona de abscons, chiromantie, cartomantie. Acum zece ani, intimplarea a facut sa merg cu fetele la piata si la intrare era o taraba cu carti de tarot, era o forma primara de joc. Mi le-am luat si, stii cum e, incerci, zici „ia sa vedem!". Am facut o etalare ca la carte si nu mica mi-a fost mirarea cind raspunsul pe care l-am primit s-a dovedit dupa aceea a fi nu real, ci suparator de real, mai ales ca mi l-am si notat. Dupa aceea am facut diverse incercari, le-am dat si altora si am vazut ca intr-adevar tarotul are acel magic si inexprimabil de care se vorbeste. Si tarotul mai are un avantaj, tarotul nu se duce sa le povesteasca prietenilor despre ce ati vorbit.

Nu stiu daca oamenii sint pregatiti sa afle raspunsurile pe care le da tarotul, de fapt raspunsurile sint in noi, singurul lucru care ne preocupa pe noi este dilema. Nu m-as duce niciodata la ghicitori, chestia cu ghicitul este foarte riscanta, poti fi manipulat foarte usor. Si mai cred ceva, cred ca Dumnezeirea nu trebuie sa fie deranjata pentru orice lucru marunt, deci nu intreba tarotul daca o sa te casatoresti sau daca o sa ai noroc. Tarotul te ajuta sa afli ceva despre tine.

CONTRA • Solomon Marcus

Astronomie - da, astrologie – nu

Prin ideea asta ca horoscopul si ghicitul in carti te-ar face sa primesti raspunsuri la intrebari serioase, raspunsuri oculte, fara nici un fundament stiintific, ele stimuleaza lenea de gindire si il indeparteaza pe om de adevarata cultura. Sint orientate pe o pista falsa, o fi existind o relatie intre Cosmos si fiinta umana, nimeni nu contesta, dar e grav daca noi am ajuns sa spunem dupa data nasterii ce o sa ni se intimple si daca, in loc sa promovam educatia astronomica, o promovam pe cea astrologica. Oamenii vor sa afle raspunsuri pe cai cit mai comode, dar nu exista drumuri pentru regi, cunoasterea trebuie platita, spune academicianul Solomon Marcus.

Cristina Voicu, psihanalist:

Partea negativa e ca omul e ancorat intr-o anumita predictie pe care o spun cartile sau horoscopul. Omul tot asteapta ceva, iar in momentul in care asteapta acel ceva, s-ar putea ca alte lucruri sa treaca pe linga el. Unii chiar cred cind li se spune ca or sa se casatoreasca sau ca or sa fie avansati la slujba, iar daca nu se intimpla, dezamagirea e foarte mare. Mai nasoale sint previziunile negative care ar putea face pe cineva sa se teama de viitor sau sa intre cu teama intr-o relatie. E ca un joc, cineva te distribuie intr-un rol, iar tu crezi ca de azi vei intra in rolul respectiv.

Tarot pentru ducele de Milan Jocul de tarot contine 78 de carti, dintre care 22 fac parte din arcana majora (marile secrete), iar 56 din arcana minora (secretele mai mici). Din arcana majora fac parte Magicianul, Marea Preoteasa, Imparateasa, Moartea, Diavolul sau Turnul Fulgerat. Primele carti de tarot au fost create intre anii 1410 si 1430 in Milan, Ferrera sau Bologna. Cele mai vechi care au supravietuit integral dateaza din 1422, au fost create de artistul Bonifacio si mai sint cunoscute sub numele de Visconti, dupa cel care le-a comandat, ducele de Milan. Jocul de carti a patruns in Europa la sfirsitul secolului 14, o data cu mamelucii Egiptului. Rune, tarot, horoscop si vise, pe www.cotidianul.ro/select